Cukormentes epertorta

 
 

Nemsokára itt az eperszezon, ezt a tortát pedig még azok is nyugodtan megehetik, akik még mindig a bikini alakjukon dolgoznak, vagy valami egészségügyi ok folytán diétázniuk szükséges. Egy apró komment: a tésztája nekem nem nyerte el a tetszésemet, nagyon porzik, szóval legközelebb inkább glutén és cukormentes kekszet aprítok össze és keverem össze vajjal.

Hozzávalók 22 cm átmérőjű tortaformához
a tésztához: (nekem nagyon magas lett, a felét levágtam és csak az maradt az alján)

  • 3 tojás
  • 15 dkg eritrit
  • 12 dkg zabpehelyliszt  (vagy finomra őrölt mandula, mogyoró vagy dió)
  • 1 csapott kávéskanál sütőpor
  • 3 evőkanál olaj
  • 3 evőkanál víz

a krémhez:

  • 30 dkg tejföl
  • 10 dkg eritrit (porcukor állagúval készült, hogy ne ropogjon)
  • 4 dl tejszín alaposan behűtve
  • 1 citrom leve
  • 40 dkg eper
  • 20 g zselatin

a torta oldalára és tetejére:
kb. 60 dkg eper

1. A sütőt 180 fokra előmelegítjük, a tortaforma aljára és oldalára sütőpapírt teszünk.

2. A tojásokat habverővel habosra kevertem az eritrittel, majd belekanalaztam az olajat és a vizet is. A sütőporos zabpehelylisztet is óvatosan beleforgattam, majd kb 30-35 percig sütöttem. Megvártam még kihűlt.

3. A krémhez az epret megmostam, levágtam a csumáját, és a citromlével összepürésítettem rúdmixerrel. A felét egy lábasba tettem, hozzáadtam a zselatint és felfőztem. A másik felét kikevertem az eritrittel, és a tejföllel habverővel. Amikor a zselatinos eper már langyos, akkor hozzákevertem a tejfölös adaghoz. Közben felvertem habbá a tejszínt és ezt is az epres keverékhez adtam.

4. A tésztát visszatettem a tortaformába, majd félbevágott eperszemeket tettem végig a szélén. Utána óvatosan (nehogy az eperszemek felboruljanak) beleöntöttem a krémet, majd hűtőbe tettem egy éjszakára.

5. Tálalás előtt egy éles késsel körbevágtam a tortát, a tetejére pedig eperszemeket és cseresznyét tettem. Mit ne mondjak, hamarabb elfogyott, mint Kati cukrászdai csokis tortája. Pedig az is nagyon finom volt.

 

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here