Kici cípős

Ha budapesti vagy, a girosz mellett a kínai a másik hely, ahova legalább havi egyszer benézel. Nem véletlenül. A kínai kaják amilyen olcsók, olyan finomak is. Pedig egyáltalán nem bonyolult elkészíteni őket! Be is mutatunk három fogást, amit imádni fog a család!

 
 
  1. Kínai leves

Igen, ez az a leves, amit mindig menüben adnak a főételhez. Megfázás esetén szinte varázserővel bír: egy tál, és kicsattansz az egészségtől! Na jó, talán nem, de azért sokat segít. 4 adag elkészítéséhez a következő hozzávalókra lesz szükséged:

15 dkg kínai tészta
1 ek sűrített paradicsom
1 ek étkezési keményítő
1 ek ételízesítő
1 ek olívaolaj
1 ek Erős Pista vagy Piros Arany
1 csipet cukor
3 gerezd fokhagyma
1 nagyobb sárgarépa
15 dkg zöldborsó
2-3 közepes méretű gomba
8 dl víz
40 dkg csirkemell
só-bors-petrezselyem ízlés szerint

Mint úgy általában csirkemelles fogásoknál szokás, most is a hússal kell kezdeni: kockázd fel kisebb darabokra a pipihusit, majd ha már előfőzted, vedd elő a Wok serpenyőt. Pirítsd meg benne egy kevés olivaolajon a törött fokhagymát, bátorságodtól függően ne sajnáld hozzá az Erős Pistát sem. Öntsd fel 8-10 dl vízzel, majd szórd meg egy csipet cukorral. Ezt követően mehet bele az előfőzőtt csirke, a felkarikázott vagy vékonyabb szeletekre vágott répa és az ételízesítő.

Kis kevergetés után add hozzá a borsót, a sűrített paradicsomot és a gombát. Hagyd pár percig állni, majd főzd ki hozzá a tésztát is. Ha ezzel is megvagy, jöhet a kevés vízzel elkevert keményítő, majd ízlés szerint szórd meg sóval-borssal, petrezselyemmel.

2. Szezámmagos csirke

Gyakorlatilag nincs olyan kínai étterem, ahol ne lenne ez a jó kis édes szezámmagos csoda. Pedig nem nagy kunszt elkészíteni, a panírozással és rántott husival meg gondolom már neked is tele a hócipőd. Na de nézzük is a hozzávalókat 4 főre:

Bundához:
1 nagyobb tojás
15 gr sütőpor
1 ek étolaj
200 gr búzaliszt
1 kávéskanálnyi keményítő
másfél dl víz

A mázhoz:
4 ek kristálycukor
4 ek méz
4 ek 10%-os ételecet
4 ek szezámmag
1 kisebb ek Piros Arany (elhagyható, ha nem szeretnéd, hogy csípős legyen)

Ezen felül már csak egy filézett csirkemellre lesz szükséged.

Első lépésként vágd apró darabkákra a csirkemellet. A bunda összetevőit kevergesd el egy tálban, vízzel kicsit higítsd fel – akkor lesz kész, ha még valamelyest sűrűbb, mint a palacsintatészta. Közben forrósíts fel egy kevés olívaolajat a Wok serpenyődben.

Vegyél pár kocka húst, és forgasd bele a masszába, majd dobd rá a forró olajra. Tényleg csak pár darabbal kezd, ha túl sokat teszel egymás mellé, összreragadnak. Közben egy másik tálban keverjük össze a máz hozzávalóit. Ha már az összes darab aranybarnára sült, forgassuk meg húsdarabokat a mázban.

3. Pirított tészta

Semmilyen kínai főétel nincs pirított tészta nélkül – valljuk be, a rizs már kicsit unalmas. 4 főre az alábbiakra lesz szükséged:

4 ek szójaszósz
200 gr kínai tészta (vagy spagetti tészta)
2 gerezd fokhagyma
fél fej vöröshagyma
1 db sárgarépa
1 marék borsó
olaj
csipet só

Forralj fel egy fazék vizet, önts hozzá pár csepp olajat, majd tedd bele a tésztát. A vöröshagymát és a sárgarépát apró csíkokra szeleteld fel, a borsóval és az összezúzott fokhagymával együtt pirítsd meg egy Wok-serpenyőben. Gyakorlatilag ezzel kész is vagy, keverd össze a tésztát a zöldségekkel, és locsold meg egy kis szójaszósszal.

 

 

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here