10 tény a bullyingról, ami egyre nagyobb gond az iskolákban

Az iskolai cikizés, gúnyolódás, fizikai és/vagy pszichés bántalmazás olyan, mint egy búvópatak. Attól még, hogy nem látjuk, működik, és nem várt időben és helyen, nagy erővel tör föl. Sokszor olyankor, amikor már késő: akkor, amikor a gyerek lelkileg megtört, dadog vagy depresszióba esik, vagy legrosszabb esetben akkor, amikor már eldobta az életét.

 
 

Sok tévhit és tény kering az iskolai bántalmazás formáiról. Tévhit például, hogy bizonyos iskolázottsági szintet elérő csoportban (például elit gimibe járók között) ez már nem fordulhat elő. Vagy az, hogy az áldozatok csak lányok lehetnek, a bántalmazók pedig főleg fiúk. Rossz úton jár, aki azt hiszi, hogy a tanárok vagy a szülők időben észlelve a jeleket, bölcsen lépnek fel a szituációban.

A tények azonban másról szólnak.

1) Egy kutatás szerint a tanárok úgy vélik, ők az iskolai bántalmazások 71%-át észlelik, és fel is lépnek ellene. A diákok beszámolója alapján ez az arány csupán 25%.

2) A fiú áldozatok még kevésbé mernek szólni a szüleiknek vagy a tanáraiknak arról, hogy őket atrocitás érte, mint a lányok.

3) Sok áldozat válik bántalmazóvá is: a sérelmet, amit elszenvedett, kisebbeken, gyengébbeken torolja meg.

4) A szülők felelősségét sem lehet egyértelműen meghatározni: a túl agresszív, de a túl megengedő szülők gyermekei is válhatnak bántalmazóvá.

5) A fiú bántalmazók egyaránt sértegetnek, vernek meg fiúkat és lányokat, míg a lány bántalmazók főleg verbálisan támadnak, és célpontjai általában lányok.

6) Tévedés azt hinni, hogy ha ignoráljuk a cikizést, akkor abbamarad a bántalmazás. Az igazság az, hogy a figyelmen kívül hagyott gúnyolódás csak olaj a tűzre: azt jelzi a bántalmazó felé, hogy mindent megtehet – következmény nélkül.

7) Tíz internetes bántalmazás közül csupán egyről szereznek tudomást a szülők. Ötből csupán egy alkalommal jelzik ezt a rendőrségen.

8) A fizikai bántalmazás az általános iskolában növekvő tendenciát mutat, a középiskolában már csökken, míg a verbális agresszióval kapcsolatban pont fordítva van: a középiskolában ez a leginkább gyakorlott bántalmazási forma.

9) Amerikában 37 iskolai lövöldözéses esetet vizsgálva kiderült, hogy kétharmadát olyanok követték el, akiket hónapok vagy évek óta kiközösítettek és különböző módszerekkel, szisztematikusan bántalmaztak.

10) Amerikában 160 ezer diák hagyta abba a tanulmányait azért, mert félt az újabb bántalmazásoktól.

Szerző: Kalla Tímea

 

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here