A lébecoló Y generáció és a virtuális világban élő Z generáció – De mi az igazság?

“A mai fiatalok azt se tudják, hogy mit akarnak!” Biztosan sokan hallottuk már ezt a mondatot, de mégis mi van igazán mögötte? Mi a baj az Y és a Z generációval? Egyáltalán van velük baj, vagy csak rossz a megítélésük?

 
 

“Mamahotel” problémakör
A “mamahotel” kifejezés manapság egyre elterjedtebb, hátterében pedig azok a húszas éveik végén és harmincas éveik elején járó fiatalok vannak a középpontban, akik még nem repültek ki a családi fészekből. De miért alakult ki ez a jelenség? Ennek megértése többrétű, és butaság azonnal lustának titulálni az Y generációt, amiért nem sikerül a húszas éveik elején elköltözniük otthonról. A tanulással töltött évek ugyanis jócskán kitolódtak az elmúlt két évtizedben, a legtöbb fiatal ráadásul nem áll meg egy diplománál, és mindig többet és többet szeretne elérni. Ez viszont azt a patthelyzetet okozza, hogy később állnak munkába, ami miatt később tudnak elkezdeni gyűjteni. A horror árak mellett manapság ráadásul a saját lakás szinte teljesen lehetetlen küldetés hitel igénybevétele nélkül, nem beszélve az albérlet árakról, beleértve a több havi kaució kifizetéséről. Épp ezért sok fiatal inkább az otthon maradást választja, akár a harmincas éveik elejéig kitolódva.

“Nem tudom, hogy mit kezdjek az életemmel!”
Talán az egyik legnagyobb dilemma, amivel az Y generációnak – és később majd valószínűleg a Z generációnak is – szembesülnie kell, az az útkeresés, és az ezzel járó problémák. Hová menjen az ember továbbtanulni? A szak, amire felvettek minket, vajon tényleg nekünk való? Az egyetem elvégzése után mihez kezdünk? Elsőre is megtalálhatjuk azt a szakmát, amit egy egész életen át szívesen végzünk majd? Ilyen és ezekhez hasonló kérdések foglalkoztatják leginkább a fiatalokat. Ez az a generáció, akik a rendszerváltás után születtek, vagy legalábbis már semmilyen hatással nem volt az életükre az 1989 előtti időszak. Ez az a generáció, akik a szóbeszédekkel ellentétben sokkal nyitottabbak, és szorgalmasabbak a tanulással és a jövőjükkel kapcsolatban, mint szüleik vagy nagyszüleik voltak. És bár úgy tűnik, hogy sokan nem találják a helyüket, és az egyetemi éveik alatt akár többször is váltanak szakot, ez mégis csak annak köszönhető, hogy a mai fiatalok olyan hivatást szeretnének választani, amit örömmel és szenvedéllyel végezhetnek akár évtizedekig is. Az ehhez vezető út pedig talán rögös, de ha az Y generáció kitapossa magának, akkor a következő generációknak már könnyebb dolguk lesz.

Karrier vs. Családalapítás
Míg régen egy 30 éves fiatalnak már szinte biztos, hogy volt legalább egy gyermeke, ez ma már egyáltalán nem ilyen egyértelmű.
Nem hiába szokták mondani, hogy a mai harmincasok az új húszasok, hiszen a húszas évek nagy része a tanulással és a karrier építésével telik, ebbe pedig még egy párkapcsolat is nehezebben fér bele, mint régen, nemhogy egy házasság és gyerekek. A továbbtanulók száma jócskán megnőtt a például 30 évvel ezelőtti statisztikákhoz képest, ennek köszönhetően pedig sokkal több nő szerez diplomát a korai szülés helyett. Hogy ez jó-e vagy rossz? Azt most még nem tudni, de talán a jövőben kialakulhat valamiféle középút ezzel kapcsolatban, és a karrier nem fogja mindenképpen kizárni a családalapítást, és fordítva.

Mi vár a Z generációra?
De mi a helyzet a legújabb generációval? Azokkal a fiatalokkal, akiknek a jövendőbeli házasságaik nagy része a Tinderen kezdődött, és akik már az anyatejjel szívták magukba a Facebookot és az Instagramot… A tömérdek információ, ami körbeveszi őket, nem feltétlenül rossz dolog, inkább az a kérdés, hogy ezeket az információkat hogyan és pontosan mire használják fel. Egy biztos; nem lesz könnyű dolguk, hiszen a megannyi lehetőség megannyi problémával is jár, azt viszont semmiképpen sem lehet mondani, hogy az Y és a Z generáció lusta vagy semmittevő lenne. Ők azok, akik már tudatosan használják a különböző technológiákat és akik sokkal megfontoltabban hoznak meg életre szóló döntéseket az előző generációkhoz képest.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here