A nárcisztikusok 5 mérgező altípusa

Az önmagukat nagyra tartó, felsőbbrendű nárcisztikusok saját csapdájukban vergődnek: belül bizonytalanok, kifelé mégis azt mutatják, hogy nagyok, szépek és okosak. Arrogáns megjegyzéseikkel döngölik földbe a körülöttük élőket. Több mérgező altípusuk is van: a nyílt, a leplezett, a passzív-agresszív, a szituáció-függő és a szexuális nárcisztikus.

A nyílt nárcisztikusok a “klasszikus” nárcisztikusok megtestesítői: felsőbbrendűek, figyelemfelkeltőek, sármosak és elbűvölőek, agresszív manipulátorok, egyértelmű elnyomók. Csak az számít nekik, hogy ők mit gondolnak vagy éreznek, mindenki másra nagy ívben tesznek.

 
 

A leplezett nárcisztikusokba nem sok empátia szorult, a többi embert csak simán hülyének vagy senkiházinak tartják, nem hangoztatják ugyan, de úgy érzik, hogy ők többek másoknál, és úgy is viselkednek, mint valami meg nem értett, különleges személyek.

A passzív-agresszív nárcisztikusok passzív-agresszív eszközöket vetnek be, hogy saját, önző vágyaikat teljesítsék, vagy, hogy “megbüntessék” azokat, akik nem hajlandóak nekik behódolva ezeket a vágyakat megvalósítani. Előszeretettel viccelődnek mások kárára (szarkazmus, negatív pletykák, gúny), vagy rekesztenek ki tüntető hallgatásukkal.

A szituáció-függő nárcisztikusok akkor kapnak erőre, amikor hatalmat, magas pozíciót kapnak, ennek hatására pedig elkezdik elhinni magukról, hogy többet érnek másoknál. Ezekben a szituáció-függő nárcisztikusokban idővel nő az arrogancia, és minimálisra csökken az empátia.

A szexuális nárcisztikusok az ágyban nyújtott tökéletes előadásra fókuszálnak. Jobban figyelnek arra, hogy mit hogyan tesznek aktus során, mint arra, hogy kivel vannak éppen, és annak mi lenne jó. Szexpartnerüket csak kihasználják, megalázzák, megvetik és kritizálják. Gyakran követnek el hűtlenségek vagy családon belüli erőszakot.

Azt mondják, a nárcizmusból nem lehet “kigyógyulni”, hiszen a terápiához éppen annak a belátása kellene, hogy “segítségre van szükségem, mert valami nem stimmel velem”. Ezt azonban a nárcisztikusok képtelenek belátni.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here