A ti párkapcsolatotok jó? Teszteld!

Minden kapcsolat más, és természetesen nem létezik olyan csoda praktika, ami minden egyes párnak megoldást és útmutatást adhatna. Van azonban néhány dolog, amit érdemes megfogadnunk, vagy legalábbis elgondolkoznunk rajta, mi most ezekből próbáltunk szemezgetni…

 
 

Féltékenykedés
A féltékenység egy bizonyos szintig teljesen egészséges egy kapcsolatban, hiszen nem lehetünk teljesen semlegesek azzal szemben, akit a legjobban szeretünk. Ha viszont ez a féltékenység nagy mértékben kihat a mindennapjainkra, és nyomást helyez a kapcsolatunkra, akkor bizony el kell gondolkoznunk. Miért érezzük azt, amit érzünk ezzel kapcsolatban? Miért alakult ki bennünk ez az érzés? Ki vagy mi váltja ki belőlünk? Van-e bármi komoly alapunk arra, hogy bizalmatlankodjunk? Át kell gondolnunk, hogy vajon saját múltbéli csalódásaink okozzák-e ezeket az érzéseket, esetleg párunk viselkedése éleszti-e fel bennünk a zöld szemű szörnyet.

Alá-fölérendeltség
Egy kiegyensúlyozott párkapcsolat egy erős szövetség is egyben, ahol nincs alá és fölérendelt szereplő. Mindkét félnek ugyanannyi beleszólása van a dolgokba, és egyikük sem akarja elnyomni a másikat a saját akaratával. Sok kapcsolat megy tönkre azért, mert az egyik fél úgy gondolja, hogy csak akkor lehet sikeres a szerelem, ha teljesen feladja saját egyéniségét, és mindent úgy csinál, ahogy azt párja elvárja. Ha azonban soha nem mondjuk el, hogy mi bánt minket, vagy min szeretnénk esetleg változtatni, akkor a kapcsolatunk sem fog fejlődni.

Külön utakon
Azzal semmi probléma nincs, ha egy szerelmes pár két tagja külön is jól érzi magát néha. Egy csajos délután a barátnőkkel, vagy egy focimeccs nézés a fiú haverokkal igazán feltölthetik az embert, ám itt is érdemes figyelni, hogy egy egészséges határon belül maradjunk. Igen árulkodó ugyanis, ha a legtöbb időnket a szerelmünktől külön töltjük, és szívesebben vagyunk a barátainkkal, mint vele. Ha a párunkkal soha nem tervezünk közös programokat, és mindig csak és kizárólag külön járunk szórakozni, akkor az egy idő után az egymástól való eltávolodást és a kapcsolat ellaposodását fogja eredményezni.

Külső befolyásolás
Bárki véleményét meghallgathatjuk a kapcsolatunkról, de azt próbáljuk szem előtt tartani, hogy ebben a kapcsolatban két főszereplő van, és ennek a két félnek kell meghozni a döntéseket. Sok esetben a külső szereplők csak egy kis részét látják a kapcsolatnak, így pedig akár téves következtetéseket is levonhatnak. A legfontosabb az, hogy a párunkkal őszintén tudjunk bármiről beszélni, és ne mások véleménye alapján hozzunk meg bizonyos döntéseket.

Beszéltünk arról, hogy mit ne tegyünk egy kapcsolatban, de akkor mik azok a dolgok, amik csak pozitív hatással lehetnek a szerelmi életünkre? Íme:

Kompromisszum
A saját véleményünk rendkívül fontos, főleg egy kapcsolatban, ám sokszor összekeverjük a kompromisszumot önmagunk feladásával. Egy hosszútávú kapcsolat ugyanis együtt jár rengeteg kompromisszummal, ami egyáltalán nem jelenti azt, hogy saját egyéniségünket kéne sutba dobnunk. Ráaádásul a “közös nevezőre jövés” kölcsönös, és ha szeretjük egymást, akkor mindkettőnk számára fontos, hogy a fontos dolgokban közösen döntsünk, és mindketten boldogak legyünk az eredménnyel.

Kommunikáció
Nem hiába szokták mondani, hogy a kommunikáció a kapcsolat mondhatni legfontosabb alappillére. Ha nem kommunikálunk eleget, megfelelő minőségben, az félreértésekhez, veszekedéshez, elhidegüléshez vezethet, ami a kapcsolat végét is jelentheti.

Közös célok
Egy pár életében nagyon fontos, hogy ugyanazok legyenek a hosszútávú célok, hiszen ha ez nincs meg, akkor nem igazán lehet együtt tervezni a jövőt. A fontos dolgokat ezért érdemes már az elején tisztázni, mint például a gyerek kérdés, vagy hogy ki hogyan és hol képzeli el magát 5 év múlva.

Romantika
Bár elcsépeltnek hangzik, de a romantika a már régóta működő kapcsolatokban is elengedhetetlen. Bármennyire is vagyunk elfoglaltak, a meghitt percekre, és a minőségben eltöltött időre mindig szánjuk rá az energiát. Már egy kis apróság is fenn tarthatja a szerelmet és a tüzet a kapcsolatban, mindössze annyi a lényeg, hogy a másik érezze, hogy gondolunk rá, és ugyanolyan fontos nekünk, mint amilyen fontos a megismerkedésünk első napján volt.

 

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here