Cél, cél, cél…

A siker mesterfogása az, hogy célokat tűzünk ki. Ne akarjuk újból feltalálni a kereket. A legokosabb dolog, amit tehetünk az úgynevezett kreatív utánzás. Tehát nézzük meg, hogy mi az, amit a ma már sikeres emberek csináltak és csináljuk utánuk, amíg eljutunk addig a pontig, hogy jól csináljuk, utána pedig fejlesszük tovább.

 
 

A sikeres és sikertelen ember között az a különbség, hogy a sikeres embernek vannak leírt specifikus céljai, amik határidőhöz vannak kötve. Fontos, hogy a céljainknak legalább 50% valóság tartalmú legyen. Tehát ha nem edzettünk rá, akkor ne mondjuk azt, hogy holnap lefutjuk a maratont mert kevés a valószínűsége, hogy sikerülni fog. Legyen a maraton pl. egy közép vagy hosszabb távú célunk, a rövid távú pedig az, hogy ma lift helyett gyalog megyünk fel az emeletre.  Ezzel sikerélményt adunk magunknak és az lesz bennünk, hogy: igen, ez az! Megcsináltam!
Amikor teljesíted egy célod, akkor nyugodtan jutalmazd meg magad valamivel. Meglátod majd, hogy milyen jóleső érzés lesz.

Annak az embernek, akinek vannak céljai sokkal magasabb az önbecsülése. Tudja, hogy mit akar és, hogy merre tart. Képzelj csak el két hajót, ami egy kikötőben van.
Az egyiken van kapitány és legénység a másik pedig teljesen üres. Melyik hajó fog sikeresen célba érni? Nagy valószínűséggel az, amelyet célirányosan fognak vezetni, irányítani. A másik pedig bolyongani fog és az sem biztos, hogy kijut a kikötőből.

Az emberek nagy százaléka többször ír bevásárló listát, mint, hogy leírná a céljait pedig kutatások is bebizonyították, hogy azok, akik leírták a céljukat sokkal nagyobb valószínűséggel érték el, mint azok akik csak gondolatban fogalmazták meg.

Neked vannak céljaid? Mit akarsz elérni az életedben? Gondolkoztál már azon, hogy hol akarod magad látni 5 év múlva vagy csak éled a mindennapjaid? Felkelsz, lefekszel, felkelsz és egyszer csak majd azon kapod magad, hogy 80 éves vagy.

Képzeld csak el, hogy bármi a tiéd lehet. Mi lenne az? Vegyél elő egy papírt és írd le, hogy mit szeretnél, milyen életet képzelsz el magadnak. Most pedig egy másik lapra, hogy milyen életet élsz most. Mit kellene ahhoz tenned, hogy olyan életet élj, amilyet elképzeltél magadnak? Mikről kellene lemondanod? Miket kellene abbahagynod vagy elengedned? (Gondolok itt pl. a halogatásra, olyan emberekre, akik téged visszahúznak.) A jó hír, hogy amit az elme el tud képzelni azt meg is tudja valósítani csak a helyzet az, hogy mindennek ára van. Tehát ha vannak céljaid, akkor tenned is kell azért, hogy elérd, mert a sült galamb nem fog a szádba repülni. A kérdés az, hogy valóban akarod-e vagy sem.

Minden dolog, amit teszel az vagy közelít, vagy távolít a célodtól tehát arra biztatlak, hogy elsősorban legyen egy célfüzeted, amelyben leírod kristály tisztán megfogalmazva, hogy mit szeretnél elérni. Ez pedig legyen időponthoz kapcsolva. Ezután pedig cselekedned kell érte minden egyes nap. A siker nem marad el. Idővel el fogod érni a céljaid csak légy nagyon türelmes.

Timár Fruzsi
Timár Fruzsi vagyok, 24 éves. Évek óta nagy álmom volt, hogy bikini fitness versenyző lehessek. 2019 áprilisában elindultam életem legelső versenyén, amit sikeresen meg is nyertem, utána pedig kétszeres magyar bajnok lettem.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here