Pszichológus válaszol- „Félek az ünnepektől, nem akarok egyedül lenni…”

Kedves Dorka!

 
 

Kata vagyok, 35 éves, egyedülálló nő. Azért írok, mert az ünnepek közeledtével elkezdtem borzasztóan félni az egyedülléttől. Egy éve ért véget egy 7 éves, komoly kapcsolatom, azóta egyedül élek. Habár rengeteg barátom és kedves ismerősöm van, akikkel gyakran találkozunk is, alapvetően egyedül érzem magam. Nemsokára itt van a karácsony, én pedig a napokban megtaláltam a régi karácsonyi díszeket egy dobozban, ami miatt előtörtek az emlékek, és a szomorúság. Régebben annyira szerettem az ünnepi készülődést, díszíteni a lakást, várni a karácsonyt, most viszont félek az ünnepektől, nem akarok egyedül lenni.

Megijeszt ez az érzés, nem tudom, hogy mit csináljak. Szeretném élvezni a karácsony hangulatát, akkor is, ha egyedül vagyok, de úgy érzem, hogy erre most nem vagyok képes.

 

Kedves Kata!

Természetes, hogy a karácsony közeledtével felerősödnek az érzések.

Mindannyiunkkal ezt teszi az ünnep és a készülődés. No, meg aztán ne felejtsük el azt sem, hogy talán kissé el is vagyunk fáradva az év végére. Ilyenkor az ember gyakran összegez, számot vet arról, ami az év során történt vele. Arról nem is beszélve, hogy ezerféle reklám, villódzó fény jön velünk szembe, s ezek többnyire mind azt az üzenetet közvetítik felénk, hogy mindennek tökéletesnek kell lennie, mindenkinek boldognak kell lennie, mindenki békés és harmonikus családi körben ünnepel…

Viszont ez nem a valóság, csupán egy idillire festett kép. Több statisztika is alátámasztja, hogy karácsonykor válik a legtöbb ember depresszióssá, sőt, kicsit tovább megyek: egyes felmérések azt is kimutatták, hogy karácsony ideje alatt megnő az öngyilkosságok száma.

Ki kell lépni a boldogság-kényszer nyomása alól. Nagy bölcsesség, és rendkívüli megkönnyebbülést jelenthet ráébredni arra, hogy nem kell mindig boldognak lenni. Arra tudom bíztatni, hogy merje megélni a saját érzéseit! Akkor is, ha ezek nem felelnek meg annak az elvárásnak, ahogyan éreznünk „kell” magunkat karácsonykor.

Hasznos és adaptív megküzdési mechanizmus ilyenkor, ha másoknak segítünk. Számos lehetőség van ilyenkor karácsony környékén arra, hogy önkéntesként egy-egy jó ügy érdekében tevékenykedjünk, ez pedig nekünk is rengeteget adhat!

Esetleg szervezzen találkozókat, karácsonyi vásárlátogatást a kedves ismerőseivel, ha van rá mód, akkor töltsék együtt a szentestét, váljék ebből az ünnepből egy kellemes este. Próbáljon pihenni, fellélegezni, s levetni a kényszert arra vonatkozóan, hogy mit és hogyan kellene csinálni karácsonykor.

Üdvözlettel:

Kajos Dorka

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here