Krupp, az éjszaka Grincse – Majoros Hajnalka tollából

Gyerekbajok egy anya szemén keresztül, akit történetesen Majoros Hajnalkának hívnak.

 
 

Soha nem gondoltam volna,hogy valaha is gyerek-témákkal kapcsolatban fogok írni.
Persze olyan családban nőttem fel, ahol viszonylag mindenkinek elég korán lett gyereke. Az anyukám is csak 18 éves volt amikor engem szült.
Így olyan példa állt előttem, amiből azt láttam, hogy az iskola elvégzése után jöhetnek is a gyerekek.
Egészen kicsi koromtól kezdve valahogy belém kódolták, /leginkább anyukám/ hogy az élet a gyerekek körül forog, és emiatt vagy sem, de mindig is éreztem,hogy van valami megmagyarázhatatlan kötelék köztem és a gyerekek között.
Tudjátok az, amikor “kiválasztanak”, és te csak azt érzed,hogy szeretnek.
De az élet – mint általában – kiszámíthatatlan, és gondolhatjátok, hogy én a magam 28 évével otthon,már “túlkorosnak” számítottam amikor szültem. Hogy bánom-e azt, hogy nem korábban? Erre térjünk vissza egy következő írásban….

Most leginkább az számít, hogy gondolatban mennyire közel, ugyanakkor mégis milyen távol álltam még nem is olyan régen attól, hogy gyerekekkel kapcsolatos témákról írjak.
Én aki 2005-ben még anyaszült meztelenül álltam a kamerák előtt….
Jó érzés volt a “jó nők” kategóriájába tartozni ez tény, de volt sajnos hátulütője is, amikor kapsz egy jó kis BÉLYEGET.
”Na ez sem ért semmi máshoz, csak a vetkőzéshez!”
Most meg itt állok egy gyerekkel a karjaimban, akinek olyan mélyhangú kutya-ugatásszerű köhögése van, amit évekkel ezelőtt átéltem már a másik gyerekemmel is.

Ennek a – főleg elsőre – igen félelmetes hangnak a neve Krupp.
Mit csináltam mikor először hallottam a nagyobbik fiamat így köhögni?
Megijedtem és orvost hívtam. Aztán miután már volt némi fogalmam erről a betegségről, kezdtem el a terápiát. Először is vettem egy inhalátort (gyógyászati segédeszköz bolt), amibe patikában kapható vizet kellett tenni. Marcinak mondtam, hogy lesz egy 5-10 perces mese nézés, miközben inhalálunk. Még nagyon kicsi volt, és persze még nem értette, de szerencsére nagyon tetszett neki a füst, ami kijött a maszkból. Csak sajnos nem sokáig…. Na most hogyan tovább? Mit tegyek ha minimum 5 percig kell a gyerek szája/orra elé rakni, és ráadásul mindezt naponta többször is. Mindent bevetettem..
Még több mese, telefon, tablet, de csak azt értem el, hogy egyre jobban idegesítette, hogy az arca elé tartok valami fura szerkezetet.

Majd azt találtam ki, hogy oké, nem teszem rá, de legalább a közelébe rakom az inhaláló maszkot. Ebből az lett, hogy napokon keresztül rohangáltam a gyerekem után, hogy valahogy összejöjjön az a bizonyos 5 perc.
Majd következett a hidegpárásító, hogy a szobában a páratartalom 40-60% közé essen, mert az az ideális. Még lefekvés előtt bekapcsoltam, hogy megfelelő legyen a páratartalom és becsuktam az ajtót.
Megfürdettem Mariánt és mikor benyitottam a szobájába, semmit nem láttam a sűrű fehér ködtől, még a parketta is túlvizesedett…Soha többé nem tudtam használni a párásítót, mert mint kiderült rossz vizet öntöttem bele.

A következő évben szerencsére már javult a kapcsolat Marci és az inhalátor között. Mindig az ölembe ültettem, a kezébe adtam a telefont és együtt néztük a meséket.
Aztán egyik éjszaka minden rosszabbra fordult. Arra ébredtem, hogy iszonyúan lázas, (40 fölött) és újból jött ez az ugatós köhögés, amit végül nehézlégzés is követett. Gyorsan kinyitottam az ablakot, mert tudtam ilyenkor a hideg levegő a gyors megoldás. Persze ott volt a Rectodelt kúp biztos ami biztos, de mivel nagyon magas láza volt, ezért azonnal kórházba mentünk, ahol bent is tartottak minket éjszakára. Ekkor szembesültem azzal először, hogy ha a krupp valamiféle vírussal is párosul, akkor súlyosabb is lehet a történet.
Szerencsére minél idősebb Marián, annál kevesebb probléma van a kruppal, mert egyre hamarabb kijön belőle.

Szóval kruppos anyukák, veletek vagyok, tudom mit éltek át! De minden gyerek kinövi egyszer, mi már nagyon várjuk! 
Addig is ezeket a tapasztalatok jól jönnek a kisebbik fiamnál, Olivérnél, akit szintén nem került el ez a betegség.

 

2 HOZZÁSZÓLÁS

  1. Sok sok egèsszèget ès boldogságot kívánók az egèsz gyönyörű családodnak. RESPECT.

  2. Szia Hajni!
    Én a.doterra egyik welness.tanacsadoja.vagyok és kaptatok is már tőlem párologtató csak szerintem nemmhasznaltatok még 🙂 Petit.regota.ismerem tv kapcsolatból facebook. …. krupp miatt írok neked.
    Tudok segíteni benne Az anyukáknál eddig.mimdenkinel működött.az air.nevű növényi esszenciánk szívesen adok tesztelni nektek is…Facebookon is.megtalalsz Tepedelen Tímea.Tülay 06706701843

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here