Hányféleképpen manipulál a nárcisztikus egy kapcsolatban?

Mint ahogy nincs két egyforma molett nő, kék szemű férfi, vagy éppen féltékeny szerető, úgy nincs két egyforma nárcisztikus személy sem. Mindegyikben más-más uralkodói tulajdonság dominál, más-más eszköztárat használnak akaratuk érvényesítésére.

Az öntömjénező mindentudó nárcisztikus meghallgatja az ötleteidet, véleményedet, de biztos, hogy válaszában kioktat, és felvázolja, miért is tudja ő jobban, hogy neked mire van szükséged, vagy, hogy hogyan kellene gondolkodnod. “Szerintem tévedsz, de te tudod, csináld, ahogy akarod!” – zárja le gyakran a beszélgetést.

 
 

Az önjelölt megmentő típusú nárcisztikus előszeretettel teszi meg magát a család vagy a szakmai csoport első számú megmentőjévé. Ellenőriz, kritizál, elnyom másokat, saját magát még jobban fényezve és a megmentő szerepbe helyezve. “Nélkülem nem sikerült volna ez a szülinapi buli, lássátok be!” – hangoztatja.

Az elismerés hajhász nárcisztikus direkt választ olyan szakmát, ahol minden bizonnyal számos követője vagy csodálója akad majd. A pályaválasztásának fő motivációja: különlegesnek, fontosnak, nélkülözhetetlennek lenni. “Istennek képzeli magát, pedig csak egy orvos.” – tartják róla sokan.

Az “azt csinálod, amit mondok” nárcisztikusok főleg azok a szülők, akik be nem teljesült álmaikat próbálják meg átnyomni a gyerekükön: meghatározzák, mikor mit vegyen fel, mit tanuljon, kivel barátkozzon vagy randizzon az utód. “Ha orvos leszel, azt csinálsz, amit csak szeretnél. Addig meg azt teszed, amit mondok.” – összegzi a “lehetőségeket” a nárcisztikus apa.

A határfeszegető nárcisztikus minden kapcsolatában azt akarja elérni, hogy a másik fél az ő vágyait teljesítse, akaratát vigye végbe. Szakmai vezetőként nem átall manipulálni, nyomást gyakorolni, erőt fitogtatni. Nem kapcsolódik az emberekhez, hanem használja őket.

Vitába bocsátkozni egy nárcisztikussal? Meggyőzni, hatni az érzéseire? Olyan reménytelen, mint véglegesen megtisztítani a tengert a műanyag szeméttől. Itt csak egy módszer működik hatékonyan. (Fuss!)

 

 

 

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here