Hiszel a mesékben?

Vajon „mire jók” a problémáink, a fájdalmaink? Miben segítenek, hova vezetnek minket? Hogyan lehetünk nagyobbak, többek, jobbak általuk? Ezeket a kérdéseket ritkán tesszük fel magunknak..

 
 

Szeretnénk, ha olyan lenne az életünk, mint a mesében.. És vigyázz, mit kívánsz, az aranyhal nem kérdez vissza – mert olyan is.

A mesék eredetileg nem a gyerekeknek szóltak – az őseink adták át így a tudást egymásnak, generációról generációra. Azok a történetek maradtak fenn, melyeknek volt értékük a közösség számára. Minden igazi (nép)mese egy-egy élethelyzetet szimbolizál – a rút kiskacsa meséje például valójában nem a szépségről, hanem a valahova tartozásról szól- , és a mesében benne van az élethelyzethez tartozó optimális megoldás. Térképül szolgál lelkünk számára.
A mese is, akárcsak az életünk, vagy eleve hiányból indul, vagy már az első pár mondatban felborul a rend – és a főhős/főhősnő (mindegy, mert a mesében minden szereplő mi vagyunk) elindul, hogy helyreállítsa azt. Útközben nehézségek, próbák állják útját, van, hogy bele is hal.. és lehet, hogy hétszerte szebbként születik újjá; de van, hogy csak a fiatalabb testvér: valamelyik későbbi
próbálkozásunk jár sikerrel végül.
Akárhogy is, a főhős számára megadatik a lehetőség, hogy valami jót hozzon ki a helyzeteiből – s vagy teszi a dolgát, mint Holle anyó meséjében a szorgos lány, s él vele; vagy a henyél, mint a lusta.
Akárcsak mi magunk.. Ki mint veti ágyát – és Holle anyóét – , úgy alussza álmát: úgy lehet aranyeső a fizetségünk, ahogy a szorgos lányé, de kaphatunk szurkot is.. Rajtunk áll.
Szeretnénk elkerülni a problémáinkat – ezeket a jellemzően nehéz, ugyanakkor mások által is megélt, közös emberi tapasztalatokat – pedig vajon nélkülük is ugyanígy fejlődnénk? Tanulnánk újat?

Kérdezd meg magadtól: mi a hozzájárulás a Te helyzetben, amit eddig nem vettél észre? Mi jót hozhat Neked, hogy lehetsz szebb, több, jobb általa?

Legyél Holle anyó szorgos lánya.
Ha az élet citromot adott, csinálj belőle limonádét. Egy életünk van, érdemes kihoznunk belőle a legjobbat – hogy legyen értelme mindannak, ami történt.
Gondolj bele, az idők kezdetétől hány ember adta tovább és tovább az Életet, míg elérkezett Hozzád. Mennyi erő, mennyi élet, mennyi csoda van önmagában ebben. Meríts erőt ebből a képből, hogy mögötted állnak – ha elfogadod, az őseid ereje mindenben támogat.

Aki nem hiszi, járjon utána!

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here