Könnyebb egy olyan nő mellett maradni, aki nem szól, csak elvisel…

Ó, ti ezerszer imádott és átkozott férfiak. Komolyan azt mondjátok, hogy egy karakán nő, aki kiáll a véleménye, és elvei mellett, kevesebb értékkel bír a szemetekben, mint az aki nem képes megfogalmazni az őt aggasztó kérdéseket?

 
 

Ki tudja, ki a bölcsebb… vagy számítóbb. Mert őszinte ember nem titkol véleményt, hanem egyenlőségjelet tesz viszonytól függetlenül a másik nem, és önmaga közé.
Olcsó húsnak híg a leve. Nagyanyám előszeretettel használta ezt a kifejezést, és van ebben valami. Ami könnyen kapható, annak értéke igen kevés.

Könnyebb egy olyan mellett maradni, aki nem szól, csak elvisel, aki azért, hogy a férfit maga mellett tarthassa, nem jelzi, hogy valami nem stimmel a kettőjük kapcsolatában. Olcsó női praktika az “okos asszony hallgat” nevű módszer. Ahogy éppen ilyen olcsó módszer némely férfi részéről, ha hisztinek nevezi a még csak nem is emelt hangon elmondott vélemény nyilvánítást.

Azt gondolom, hogy egy tartással rendelkező, érett személyiségű férfinak igénye van olyan partnerre, akinek kiforrott véleménye van. Aki nem puhatestűek, nem besimul, és lenyeli a torkából előtüremkedő mondandóját, hanem hangot ad nemtetszésének. Persze, stílus kérdése. Mert lehet hiszti formájában is előadni mindazt, ami foglalkoztat, bánt, és lehet csendes gyilkosként is. A kettő között lévő dolgot hívják kommunikációnak.

Ahol le lehet fektetni a véleményünket a közös asztalra, megvizsgálni több oldalról, aztán egyeztetni, esetleg elfogadni az eltéréseket. Aztán ha sok a különbözőség, el lehet köszönni egymástól.

De a véleménnyilvánítás nem hiszti.

A szókimondás nem női rapli.

Nem túlgondolás, vagy ma divatos szóval éljek: agyalás. Hanem egy velünk (is) született módja annak amit érzünk, ha fáj valami. A csecsemőnek se mondják, ha nem hord fütyit a lába között, és valamiféle igénye lévén sírással jelzi, hogy mire szüksége van, hogy áh, hagyd, csak hisztizik! Hanem odafigyelnek rá, és igyekeznek nemtől függetlenül kielégíteni az igényeit. Meghallják. Miért várja még mindig sok férfi középkori módon, hogy egy nő ne beszéljen? Mert azt csak hiszti?

Persze, nekünk is meg kell tanulni, ha van bennünk kellő intelligencia, hogy miként tálaljuk a mondandónkat. Ha képesek vagyunk háromig számolni, és átrágni, átfogalmazni magunkban a problémánkat, és úgy nyitjuk ki a szánkat, megfelelő intelligenciájú férfiegyed esetén, nem kell félnünk attól hogy lehisztérikáz bennünket.
Ahhoz viszont, hogy egy valóban meghallgatásra találjon, olyan fül kell.
Ezt sajnos nem tanítják az iskolában. Nincs tanfolyam, se ki- vagy továbbképzés. Pedig sok kapcsolat múlik ezen. Hogy ne beszéljen el egymás mellett a férfi, és a nő. Hanem végre a csókon kívül is egy nyelvet beszéljenek.

1 hozzászólás

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here