Láthatás

Mielőtt lekapcsolta volna a villanyt, még ránézett a békésen szuszogó gyerekre. A tiszta lepedő friss illata és a beáztatott pizsama hányás szaga keveredett az orrában. Az elmúlt két hónapban gyakoriak lettek a hőemelkedéses vagy hányós éjszakák…, pedig az első négy évben szinte minden elkerülte Samut. Nehéz volt hát nem arra gyanakodni, hogy a gyerekre kifejezetten rossz hatással vannak a láthatások.

 
 

Először próbálta szépen, majd határozottan forszírozni, hogy vajon mivel etetik, milyen körülmények között altatják a kisfiút, hogy az hazaérkezve ilyen tüneteket produkál. De mindig felháborodottan letorkolták. Főleg a nő. Samu meg nem mondott semmit, vagy, ha mesélt is, tőle szokatlan módon szűkszavú volt.

Kiment a konyhába és kinyitotta az ablakot. A sötét gangot bámulva elszívott egy cigit, majd, miután elhasznált egy pár zsepit, nyomogatni kezdte a telefonját. Hirtelen felszisszent, annyira váratlanul érte a cikk, amit az egyik anyás oldal dobott fel a hírfolyamába. Arról az amúgy gyakori jelenségről írtak, amikor a gyerek a láthatásról betegen tér haza. Neki ez teljesen új volt. Hirtelen egészen más színben látta az elmúlt időszak eseményeit: persze, tudta, hogy a gyerek világa fenekestől felfordult…, hogy szereti az apját…, hogy nem akarja megbántani őt azzal, hogy elmeséli, milyen volt náluk, vagy, hogy a nőről mesél…

Őrlődik. – foglalta össze félhangosan. Samu tünetei: az őrlődés miatt hány, nem a sok édesség meg a rossz bánásmód miatt. Lehet, hogy ez másnak alapvetés, de ő eddig ezt valahogy nem vezette le. Hiszen annyit beszél a gyerekkel, olyan értelmesen elmagyarázta, mi miért történik körülötte, ő pedig olyan okosan helyeselt… Tévedés. A gyerek szorong. Ezen pedig egyedül ő tud változtatni.

De hogyan? Hogyan tudná önmagát teljesen meghazudtolva, – és a gyereknek is hazudva – azt mutatni, hogy örül férje boldogságának? Hogyan indítsa el a gyereket a láthatásra, hogy az felszabadultan tölthesse el az idejét rajongásig szeretett apjával? Át kellene rendeznie a szavait, az arcvonásait – de kell egyáltalán ilyet tennie, hiszen ez nettó hazugság!
Segítséget kell kérnie – fogalmazta meg magában végül, és már böngészte is a válás utáni traumákat feldolgozó segítők névsorát.

A gyerekért mindent.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here