Műtét másnapján

Hajnalban ébredt. Addigra már sokadszorra. De egyikre sem emlékezett igazán. Rémlett, hogy volt bent nála a doki, és mosolyogva mondott is valamit, meg egy nikotinnal érlelt hangú nővérke bátorítása is megmaradt benne, és tudta, hogy Péter is biztos ült az ágyánál, hiszen megígérte… De ennyi. Egy teljes nap kiesett. Alszik még egy kicsit, hátha akkor nem fáj annyira – gondolta magában, és átadta magát az enyhet ígérő álomnak.

 
 

Reggel a redőny résein betolakodó napsugár és egy másik nővér hangja ébresztette. “Sajnos paprikát hoztak a körözöttes kenyér mellé, szerintem azt ne egyék meg a frissen műtöttek, mert még jobban felfújja a beleket!” – figyelmeztetett tapintatosan.

Úgy érezte, amúgy is a tüdejéig nyomták a beleit, csak azok a műtét után nem voltak hajlandóak visszatérni. Később kiderült, hogy ez nagyjából így is volt, ilyen beavatkozásoknál ezt így szokták. Minden mozdulat fájt, de azért megpróbálta megenni a reggelit. Mire jóllakott, összerakta az előző nap történéseit. Minden megoldódott, amitől rettegett. Az orvos is, a méhe is a helyén volt, csoda történt, ő pedig elindulhat a teljes gyógyulás útján.

Rohamokban öntötte el a fájdalom és a hála. Nem volt egy érzelmes ember, mindig igyekezett gondosan elnyomni ezeket magában, de érezte, hogy most mindennek utat kell engednie. Tudta, hogy ez a műtét egy választóvonal, és, hogy innentől kezdve máshogy lesz minden. A félelmek helyett erőt érzett, a keserédes alaphangulatát pedig elmosta valami reményáradat.

Felült az ágyon, megigazgatta a hálóinge alól kikandikáló csöveket és újra rácsodálkozott puhára borotvált szeméremdombocskájára, majd egy nagy levegőt véve talpra állt. Hátát a hatalmas üvegablaknak fordította, és élvezte, ahogy az őszi nap felmelegíti.

“Álldogálunk, máris álldogálunk? Micsoda erő!” – lépett be mosolyogva az apró termetű, szemüveges orvos.

“Igen, most felálltam, holnap pedig elindulok, egy új útvonalon.” – válaszolta, és maga is meglepődött, hogy milyen erőt érzett magában.

Szerző: Kalla Tímea

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here