Nárcisztikusba vagy szerelmes – ezeket gondold végig

Mindegy, hogy hivatalosan nárcisztikusnak nyilvánították-e vagy “csak” az átlagnál is önközpontúbbnak tűnik, a társad, azért a társad, mert fontos neked, vonzónak tartod őt. Akkor is, ha a barátaid, a családod, vagy a terapeutád folyamatosan megkérdőjelezi, hogy teljesen épeszű vagy-e, hogy egy “ilyennel” élsz együtt.

Szögezzük le: egy nárcisztikus is lehet romantikus partner, és fantasztikus szerető, sőt, úgy tehet, mintha érdekelné a véleményed vagy az érzéseid. Könnyű beleszeretni ebbe a képbe… de nehéz vele szakítani. Ezért fontos a folyamatos önvizsgálat, befelé figyelés. Ha azt veszed észre, hogy egyre többet panaszkodsz a barátaidnak a társad bántó viselkedése miatt, akkor valószínűleg nem a megfelelő emberrel vagy. Ha sem mellette, sem nélküle nem érzed magad biztonságban, hanem állandóan szorongsz, az is egy jel arra, hogy nem jó irányban haladnak a dolgok! Aki ugyanis szeret, az nem tart rettegésben, és nem nyom le, és soha nem érezteti, hogy értéktelen vagy!

 
 

Ha egy nárcisztikussal élsz, észre kell venned, hogy nem elég, ha az átlagos bátorításokkal próbálod erősíteni őt… mert azt egyszerűen nem érti. A “de klassz vagy!” egy nárcinál nem “működik”, csak, ha egy konkrét dolgot emelsz ki, például, hogy milyen hatékonyan kezelt egy munkahelyi konfliktust a múlt héten… Azt is figyeld meg, hogy ő hogyan viszonozza ezeket a bókokat. Szokott disérni, felemelni lelkileg, erőt adni neked a mindennapokhoz?

Légy őszinte magaddal… de kegyetlenül őszinte. Mi az, amit szeretsz benne, és mi az, amit nem? Elég-e az, amit szeretsz, hogy kioltsa azt a sok negatívumot, amit nem bírsz elviselni? Jobb embernek érzed-e magad azáltal, hogy mellette vagy? Mennyi valóságos abból, amit érzel, és mennyi az, amit csak beleképzelsz? Lehet, hogy kegyetlennek tűnik, amit a környezeted mond a kapcsolatotokról, mégis, vizsgáld meg, nincs-e igazunk néhány dologban? Mérlegelj, és dönts, amíg még józanul tudsz dönteni.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here