“Nincs apád, nincs anyád és szegények vagytok!” Iskolai bántalmazás, ismerős?

“Az iskolai évek alatt a gyermekek fele átéli a kirekesztés, cikizés, verbális bántalmazás kínjait. Több, mint tíz százalékukat rendszeresen ütnek szavakkal. “

 
 

Az iskolában zajló testi vagy lelki, esetleg az interneten zajló agresszióról, cikizésről kirekesztésről ma már egyre több szó esik. Mégis, sokszor nem tudjuk, hova is forduljunk, ha rájövünk, hogy gyermekünket napi szinten kínozzák iskolás társai. A legtöbbször észre sem vesszük, hogy a gyerek hónapok óta gyötrődik, szenved – el sem tudjuk képzelni, hogy ilyen kegyetlenség létezik, működik, és, hogy éppen a mi gyerekünk esik áldozatul.

Ideje azonban felébrednünk, és szembenéznünk a tényekkel: az iskolai cikizés létező jelenség, és gyakoribb, mint gondolnánk.

1) Az iskolai évek alatt a gyermekek fele átéli a kirekesztés, cikizés, verbális bántalmazás kínjait. Több, mint tíz százalékukat rendszeresen ütnek szavakkal.

2) Amerikában egyre több szülő engedi, hogy gyermeke szépítészeti műtétre menjen csak azért, hogy ne cikizzék társai.

3) Az ételallergiás diákok 30%-át napi szinten sértegetik. Noha a verbális agresszió a legelterjedtebb, őket ezen felül fizikai bántalmazás is éri: a többiek gyakran dobálják meg őket azzal az étellel, amelyre allergiások.

4) A lányok többször cikiznek csoportokba verődve, mint a fiúk. A lányok manapság egyre inkább fizikailag bántalmaznak, régebben főleg szavakkal kínozták társaikat.

5) Nem meglepő, de sajnálatos tény: nemcsak a fejlett országokban jellemző – a cikizés univerzális jelenség.

6) Vannak tényezők, amelyek valószínűsítik, hogy a gyereket gúnyolni fogják: például a szülői túlféltés, a gyermek betegsége, fogyatékossága vagy túlsúlya, inzulinos cukorbetegsége, a tanulási zavarok, a szociális fóbia vagy passzív viselkedés mind-mind szinte garantálja, hogy a diákok kipécézik a gyereket.

7) Ugyanaz a gyerek lehet bántalmazó és áldozat is – miután mások kicikizik őt, ő a nála kisebb gyerekeken tölti ki a mérgét, vezeti le a feszültséget. Aki bántalmazó és áldozat is egyben, gyakrabban lesz végül depressziós, hiperaktív, vagy kezd el lógni a suliból.

8) A kutatások szerint, ha a bántalmazott felveszi a harcot a gúnyolódókkal, és veszít, az sokkal nagyobb veszteség számára, mintha tűri a bántalmazást. Ez a veszteségtől való félelem az oka annak, hogy nem mondja el senkinek, sem szülőknek, sem tanároknak azt, amit napi szinten elszenved.

9) A dadogó felnőttek 83%-át gúnyolták az iskolában. 71%-uk arról számolt be, hogy hetente legalább egyszer bántalmazták verbálisan.

10) A homoszexuális kamaszokat háromszor olyan gyakran gúnyolják társaik, mint hetero társaikat. Ők maguk azonban általában nem válnak bántalmazóvá. Az ellenük zajló hadjárat olyan intenzív, hogy Amerikában például sokuk az iskolát sem tudja elvégezni emiatt.

 

1 hozzászólás

  1. Kb 1 iskolányi felnőttet (mert ma már azok) tudnék leköpni, remélem, mind visszakapja valamilyen formában, majd a sors elrendezi. És az összes hasonlót…

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here