Olvass! Könyvek az iskolai bántalmazásról, kirekesztésről

Az iskolai kirekesztés, fizikai és/vagy pszichikai hadviselés több áldozatot szed, mint gondolnánk. Igen, hazánkban is. A jelenségről könyvek, tanulmányok, kisfilmek is születtek, melyekből most kettőt ajánlunk, leginkább gyermekekkel foglalkozó szakembereknek, tanároknak és szülőknek.

 
 

Barbara Coloroso: Zaklatók, áldozatok, szemlélők: az iskolai erőszak (Óvodától középiskoláig: hogyan szakíthatja meg a szülő és a pedagógus az erőszak körforgását?) című könyve nem csak informál, hanem gyakorlati tanácsokkal is ellát. A magyar fordítás már egy külön fejezetet szentel az internetes zaklatásnak. A CLC könyvesbolt ajánlója szerint: “Barbara Coloroso könyve a mai korhoz igazított, átdolgozott változatban, az internetes zaklatásról szóló fejezettel kiegészülve kerül a magyar olvasók kezébe. A gyermeknevelés világszerte elismert szaktekintélye remekül használható eszközt ad a szülők, pedagógusok – és mindenekelőtt a gyerekek – kezébe. Ha tanácsait megfogadjuk, megszakíthatjuk az erőszak körforgását.”

Nagy Ádám: Nevelj jedit! (A képzelet pedagógiája) című könyve szintén a bántalmazás témakörét boncolgatja, de egy egészen más, egyedi módon. Az olvassbele.com leírása: “Nagy Ádám szerkesztő-szerző arra vállalkozik, hogy jól ismert fantasztikus világok iskoláit, oktatási gyakorlatát használja a mai magyar oktatás problémáinak, modernizációs igényeinek körüljárására. A sci-fi, fantasy és horror univerzumait bejárva az olvasó együtt gondolkodhat a szerzőkkel olyan fontos kérdésekről, mint a tanár-diák viszony, a tanárok személyisége és szerepe, a tanítás és tanulás tartalma, célja, a bullying (zaklatás, cikizés) jelensége és annak hosszú távú hatásai, a szegregáció, az előítéletek vagy az iskola és környezete viszonya. Nagy Ádám nem is titkolja, az volt a cél, hogy megkönnyítse a beszélgetést, kiemelve a témákat az olvasók napi életéből, de olyan közegben tárgyalva őket, ami mégis ismerős.”

Fotó: Internet

Szerző: Kalla Tímea

 

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here