Pszichocsapda – Álomból rémálom – 1. rész

Igaz történet alapján
Részletek BALOGH K. Zsuzsanna Pszichocsapda – Álomból rémálom című könyvéből

Sokat gondolkodtam, hogyan is kezdjek neki a történetemnek… Végül arra a döntésre jutottam, hogy pontokra szedem az eseményeket, a viselkedésbeli ellentéteket, hogy TE, aki ezt olvasod, követni tudd, hogyan állt fel a bennem képről-képre, történésről-történésre a „diagnózis” az akkor páromnak hitt férfiról.

Jelen pillanatban talán úgy gondolod – ahogyan kicsivel több, mint 3 éve én is -, hogy egy pszichopata csapdájába nem eshetsz bele, téged nem tudna behálózni egy ilyen ember. Vagy talán épp azért fogod kezedbe ezt a könyvet, mert úgy gondolod, hogy a TE közvetlen környezetedben is van egy furcsa ember és meg akarsz bizonyosodni róla, hogy vannak-e egyezések a velem történtekkel, ami így már a „mi” történetünk is lehet.  Az is lehet, hogy egyszerűen csak kíváncsi vagy életem ezen szakaszára, arra, hogyan lehet – vagy mégsem – normális emberként egy pszihopatával együtt élni…

 
 

Ahhoz hogy megértsd ezt az egészet, kezdjük az elején! Icipicit ismerned kell engem is a külvilág szemével…

Mindenkinek van egy magáról kialakított énképe, mely lássuk be, nem mindig hiteles… Ez többnyire attól függ, hogy az ember mit hozott magával, mik történtek vele a múltban, mivel – hogyan birkózott meg eddigi életében, milyen visszajelzések érkeztek felé önmagáról, ezeket kik mondták és hogyan jelezték az illető felé.

Közel 41 évet leéltem, melyben jópár véleményt hallottam már magamról (olyanokat is, melyek a hátam mögött hangzottak el, de visszajutottak hozzám), így azt hiszem, hogy a most következő jellemzés 90%-ával én magam és az eddig engem vélelmezők is egyetértettek. Egy közeli barátnőm fogalmazta meg legpontosabban, kb. 3 és fél éve, hogy mi is jellemző rám igazán, mely párbeszéd így hangzott:

– Suzanne! A te életed mára több mint tökéletes, megedződtél az elmúlt 37 évben, pedig amiken keresztülmentél eddig, abba más már rég belerokkant volna, alkoholista vagy drogos lenne… Te viszont ezek hatására olyan ERŐS lettél, hogy rajtad már nem foghat ki senki és semmi! Ennyi idősen is JÓL NÉZEL KI, van egy komoly, szépen felépített EGZISZTENCIÁD, egy GYÖNYÖRŰ KISLÁNYOD, és MINDENED MEGVAN, amiről egy korodbeli egészséges értékrenddel rendelkező nő csak álmodhat. Talán már csak egy dolog hiányzik az életedből, a Nagybetűs FÉRFI.
– Jaj, ne már, minek nekem FÉRFi? Nincs olyan dolog, amit én egyedül ne tudnék megoldani…
– Oké, ezt értem, de nincs néha szükséged arra, hogy valaki kényeztessen? Kedveskedjen neked? Aki mellett biztonságban érzed magad? Aki néha meglep, aki a másik feled lehet? Akire számíthatsz, ha kell? Akit a társadként kezelhetsz…?
– De igen, csak hát tudod nem is igazán fér bele az életembe, hiszen tudod, hogy a gyerekemet egyedül nevelem, nekem ő a mindenem, nincs is időm fog- lalkozni ezzel, na meg ismersz annyira, hogy tudd: nekem a tökéletes kell, annál nem adom lejjebb…
– Nos, akkor az időhiányt megoldjuk a Tinderrel, és csak azzal találkozol, akit tökéletesnek találsz! Aztán ha bebizonyosodik, hogy az illető mégsem az, akkor keressük tovább “Mr. Tökéletest.”
És így kezdődött minden….

…de előtte néhány gondolat magamról.

Nem volt egyszerű életem, ezt biztosan kijelenthetem… szüleim korán elváltak, Édesapám 18 éves koromban meghalt. Egy ideig a nagyszüleim neveltek. Az új és jobb lehetőségek reményében Budapestre költöztem és naív, egyszerű vidéki lányként vonzott a pénz, a mozgalmas élet. Így keveredtem rossz társaságba és bizony van egy része az életemnek, amire nem vagyok büszke.
Felhagyva a korábbi szokásaimmal, azt hiszem 12 éve döntöttem el, hogy maradok a tisztességes, becsületes oldalon, családot, gyereket akarok és valamiben szakmailag is szeretnék kiteljesedni, valamiben, amivel adhatok másoknak, így a sminktetoválás, később pedig az orvosi pigmentálás mellett döntöttem.
Eleinte egy pici helyiséget béreltem Zuglóban, ahol elkezdtem kialakítani a vendégkörömet. Nem sokkal később a privát életemben is teljes változás következett be, Csongornak köszönhetően. Megismerkedésünket követően hamar összeköltöztünk és Nikol, a kislányom is útban volt. Az életemet ekkor az ő nevelésének szenteltem, amiben javarészt magamra maradtam, hiszen Csongor szinte sosem volt otthon – ő hajtotta a pénzt. Mondhatni egyedül neveltem a gyermekem, segítségem egyáltalán nem volt Budapesten, édesanyám pedig 230 km-re aktívan dolgozott, hogy megéljen és Csongor szülei sem éltek már. Amikor Nikol két és fél éves lett, úgy döntöttem ideje újra munkába állnom, hogy legyen saját keresetem.
Ekkor egy csodás ember “sétált” be az életembe, Nóra, a bébiszitter személyében. A kislányom egyenesen megőrült érte, imádta a vele együtt töltött időt, Nóra pedig rendszeresen, heti 1-szer vigyázott rá, hogy én újraépíthessem a vendégköröm.
Az életünk szépen alakult: Csongor üzleti dolgaiban is aktívan részt vettem, a gyereknevelés mellett pedig egyre több vendéget sikerült szereznem.
Mikor Nikol óvodába ment, Nóra úgy döntött szeretne a mindennapokban is velem dolgozni, ezért elkezdte a kozmetikus iskolát. Azonban Csongort “megbolondította“ a jólét.
Közel 7 éve voltunk már együtt, mikor beigazolódott a gyanúm, hogy megcsal engem. Nagyjából fél éve vívódott magában mire nyilvánosságra került a kettős élete, ekkorra már az alkohol rabja is lett, elég sűrűn nézett a pohár fenekére. Nem igazán tudta mit tegyen: maradjon a családja mellett vagy engedjen az újonnan fellángolt szerelemnek. Minket elengedni és elköltözni sem akart, így nekem kellett döntenem. Büszkeségtől és sértettségtől vezérelve albérletbe költöztem Nikollal.

Eközben kiderült, hogy a megtakarított pénzünknek lába kélt, felélte az új szerelem… Így egy 5 éves gyerekkel, nulla forinttal a zsebemben, a közös lakásunk bútorainak felével kezdtem új életet.

Mondanom sem kell, romokban hevertem… de tartanom kellett magamat, mert Nikolnak még nagyobb szüksége volt az anyjára, mint eddig, hiszen megviselte a környezetváltozás, ráadásul az apja is hanyagolta az új barátnője miatt. Sajnos nem egyszer volt, hogy nem vitte el a megbeszélt időben, vagy ha el akarta vinni, akkor én nem adtam oda, mert nem éreztem józannak. Ilyen esetben sem mondhattam le a vendégeimet, hisz az egyetlen bevételi forrásom ez volt. Ebben az időszakban volt, hogy csak egy kiflin éltem egész nap… Nem volt más választásom, Nikol velem volt az üzletben és némán, mint egy kisangyal várta, hogy végezzek.

Folytatás: csütörtökön este nyolc órakor

BALOGH K. Zsuzsanna Pszichocsapda című könyve az alábbi weboldalon megvásárolható:
https://pszichocsapda.hu

Balogh K. Zsuzsannna vagyok. Én nem vagyok író , nem vagyok orvos sem... Én egy ugyanolyan “túlélő “ vagyok, mint itt sokan mások. 3 évet húztam le egy pszichopatával, aki mellett megtapasztaltam a végleteket, rajta keresztül a gyönyört és a poklok poklát is megismertem, egyszóval bántalmazó kapcsolatban éltem. Több mint 1 éve “kutatom” ezt az antiszociális személyiségzavart és ezek által az összes behálózási technikát, a pszichopata párkapcsolat fázisait és magát a pszichopata ember tulajdonságait, viselkedését ismerem (illetve megírtam az első részben, ami itt rendelhető meg: www.pszichocsapda.hu). Életemnek ezen szakaszára pontot tettem, a felismerésen túl vagyok és léptem. Mára a leválási szakaszba értem, tapasztalom a nehézségeit, melyet a 2. részben fogok megosztani veletek. Addigis tanulmányokat folytatok az ügyben, hogy sorstársaimat személyes konzultáció során életvezetési tanácsokkal is segíthessem.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here