Sapioszexualitás…. Okosszex? Ilyen is van…

Sem olvasott, sem gyakorlott nem vagyok a különféle szexualitásokban (értsd, nem biztos, hogy pontosan tudom, kik az auto-, a mono-, a metro-, a pán-, vagy akár az aszexuálisok), így kicsit váratlanul ért, amikor az új szexuális preferenciáról, a sapioszexuálisokról olvastam az egyik külföldi hírportálon.

 
 

“Ha jobban izgatja a másik fél könyvespolca, mint kigyúrt teste vagy dagadó bankszámlája, akkor Ön minden bizonnyal sapioszexuális.” Mi a szösz? Okosszex? Bonyolult szociálpszochológiai kérdések megvitatása szerelmeskedés után… netalán közben? Ah, micsoda sznobizmus! Ez izgalmas!

Azért, mint tudjuk, nincs új a Nap alatt, szóval, gondolom, ez is csak egy újra-felfedezése egy már ismert, régóta létező, időnként fel-felbukkanó jelenségnek. És itt nemcsak nagy költő-, író, festő-, vagy tudóspárokra gondolok… mindig akadt az “átlag” emberek között is olyan, akit nem a felületes külsőségek, hanem a tudás, az olvasottság nyűgözött le. Vonzalma kiéléséért pedig esetleg könnyen beáldozta azt, hogy társa, szerelmese nem éppen egy biológiai remekmű.

Ízlelgetem, érlelgetem a sapioszexualitást: az okosok közötti, – éteri, különc, vagy épp a felületes külsőségek ellen harcoló – párválasztási trendet. Nincs vele bajom. Vagy mégis? És ha igen, mi? Nehéz kérdés. Talán pont az, ami a mesterséges úton-módon kialakított szépségen – esetleg a pillanatnyi kiemelkedő pénzügyi helyzeten – alapuló társtalálással. Hogy másoknál többnek, jobbnak kiált ki – egyetlen tulajdonság alapján – egy embercsoportot. “Egy okos nő vagy férfi biztosan fantasztikusabb ember, mint egy kevésbé iskolázott. ” Általánosítás, ítélkezés, felsőbbrendűség. És ezek, mint tudjuk, sosem vezetnek jóra. Mert minden ilyen kategorizálás elvakít. Aki szépség alapján választ, mit tesz, amikor egy napon egy ráncos arc mellett ébred… aki a gazdagságot tette első helyre, az mit lép, ha a társa hirtelen elveszíti mindenét… aki a tudást imádja és tömjénezi, az egy napon rájöhet, hogy vannak a párjánál még okosabbak és olvasottabbak.

Aztán persze lehet, hogy nem kellene ezen ennyit agyalni. Van ilyen és kész, elfogadom. Attól, hogy trend, még nem kell követnem, nem igaz? (Pláne, hogy agyilag azért nem vagyok túlbútorozva, a férjem elmondása szerint is az izmos vádlimért vett el…). Sőt, szerintem attól sem kell tartanunk, hogy általánosan elterjedtté válik. Főleg, ha megsúgom, hogy a sapioszexuálisokat veséző cikk végén hatalmas mellű nőkkel hirdették az idei nyár legmenőbb, falatnyi fürdőruháit…

Fotó: Internet

Szerző: Kalla Tímea

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here