Szeptember elől menekülve

Érezte, hogy el kell utaznia. Nem bírja ki a városban ezeket a nyárvégi heteket. Semmi ereje nem volt a vezetéshez, szóval, inkább keresett egy távolsági járatot. Kicsit tartott tőle, hogy ott meg majd valami beszédes útitárssal hozza össze az élet, ezért pakolt be pár újságot és az mp3 lejátszóját is előkotorta a fiók mélyéről. Majd úgy tesz, mintha nagyon bele lenne mélyedve valami jó kis zenébe.

 
 

Pedig már vagy két éve nem szórakozott. El is felejtette ezt a szót, és most olyan újként hatott az agyában, hogy szinte kibukott a nyelvén: szórakozás. A Balaton jó lesz. Valami hétköznap délben, hogy ne legyenek sokan.

Ezt mondjuk jól benézte, mert szinte minden ülés foglalt lett végül, mikor kigördült a nagy monstrum a Népligetből. Ahogy átértek Budára, felpillantott a könyvéből. Rosszkor, rossz helyen. Démona farkasszemet nézett vele és csak kacagott.

A kis szöszi lányka új iskolatáskájával a hátán szökdécselt. Intett az ismeretlen utasoknak, és szaladt tovább. Úgy, olyan tisztán és őszintén nevetett, ahogy csak egy hatéves tud. Anyja kezét fogva végül elnyelte őt egy lépcsőház. “Szabad?” – kérdezte démona, és kérdés nélkül leült mellé. “Láttad? Pont olyan haja volt, mint Pankának.”

Látta. Bárcsak ne látta volna. Idegesen kotorta a táskáját, de mire elővette a zsepit, már kevés volt, hogy felfogja a könnyeit. Úgy zokogott, hogy az utasoknak komoly erőfeszítésébe került, hogy őszinte érdeklődéssel nézzenek kifelé az ablakon, vagy, hogy elolvassák a következő bekezdést.

Tavasszal már egy füzetet is vett Pankának. Lelkesen vitte be neki a kórházba. “Nemsokára, amikor megtanulsz írni, ezt teleírod nekem mindenféle szép betűvel, jó?” A kopasz fej alatti nagy, okos szemek szófogadóan bólogattak. Július végére azonban biztossá vált, hogy a füzet üresen marad.

A temetés utáni hetek démoni nyomás alatt, tehetetlen dühvel és önváddal teltek. Érezte, hogy mennie kell. Most már minden egyes szeptember elől el kell menekülnie. Különben megbolondul.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here