Te hogyan kötődsz?

Hogy kiderüljön, kire milyen kötődési minta jellemző, és, hogy melyik típus hogyan reagál a gyászra, vegyük gyorsan végig, milyen kötődési minták is léteznek!

 
 

Margaret Ainsworth az 1970-es években vizsgálta a babák és az anyák között kialakult kötődési formákat, amely vizsgálatok alapján háromféle kötődési mintát állapított meg: léteznek

biztonságosan, ambivalensen és elkerülő módon kötődők.

Ez a minta később meghatározza például azt is, hogy hogyan reagálunk egy olyan hétköznapi dologra, mint például, hogy a férjünk/feleségünk lelép nélkülünk péntek este.

A biztonságosan kötődők nem aggódnak, ha a párjuk elmegy nélkülük bulizni. Jól elvannak otthon, és ha eszükbe jut is, hol lehet és mit csinálhat a másik, nyugodtak, és remélik, hogy az remekül szórakozik. Az ambivalensen kötődők akkor is aggódnak, hogy a társuk esetleg megcsalja őket abban a buliban, ha tudják, hogy ez egy irracionális félelem. Előfordul, hogy az éjszaka közepén sms-t írnak, és idegesen reagálnak, ha nem kapnak választ az üzenetükre. Az elkerülő módon kötődők élvezik a szabadságot, hogy végre egyedül lehetnek, és ha eszükbe is jut tőlük távol bulizó társuk, abban reménykednek, hogy minél tovább marad ott, ahol van.

És, hogy ezek közül ki hogyan éli meg a gyászt? Ahogy sejthető is, az ambivalens kötődésű emberek dolgozzák fel leginkább egészséges lelkülettel szeretteik halálát. A kapcsolatuk a szeretett személlyel ugyanis nem függ az ő fizikai jelenlététől. Az elhunyt ott él az ő szívükben, lelkükben, könnyen elő tudják hívni a közös emlékeket, szavakat, ebben pedig vígaszra lelnek.

A legnehezebben az elkerülő módon kötődők dolgozzák fel a gyászt: nekik alapvetően az az érzésük, hogy nincs szükségük senkire, ezért a maguk módján próbálják feldolgozni a szeretett személy elvesztését, teljesen elutasítva mások ebben nyújtott segítségét. Természetesen terápiával elő lehet hívni egy speciális lelki kapcsolatot az elhunyttal, így pedig az elkerülő módon kötődők is fel tudják dolgozni a gyászt.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here