Valami régi, valami új, valami kék, valami kölcsönkapott….

Ezek a legalapvetőbb dolgok, ha valaki éppen a nagy nap előtt áll. Rengeteg babona és hiedelem kapcsolódik az esküvőkhöz, ami egyénenként és országonként is változó formákban kel életre. A szokásokat mindenki ismeri. De vajon mi áll a háttérben? Mi most fellibbentettük a fátylat egy-két érdekességről.

 
 

Menyasszonyrablás: A legelterjedtebb szokás, hogy a barátok, rokonok egy óvatlan pillanatban elmenekülnek a lakodalomból, a menyasszonyt is magukkal csábítva egy közeli bárba. Ilyenkor a vőlegény köteles fizetni az elrablók számláját, szóval jobb, ha siet!

Koszorúslányok: A koszorúslányoknak eredetileg az volt a feladatuk, hogy megvédjék a menyasszonyt a gonosz szellemektől. Ezért viseltek mind egyforma díszes ruhát, hogy megtévesszék a rosszakarókat. Egy másik hiedelem szerint a koszorúslányok a menyasszony városából származó hajadon lányok voltak, akiknek itt volt lehetőségük megmutatni magukat és férjet találni.

Tányértörés: A gonosz szellemek halkan érkeznek és félnek minden zajtól. A porcelántörés és az autóra kötött konzerv vagy sörös dobozok mind azt a célt szolgálják, hogy a gonosz szellemeket elriasszák az ifjú pártól. Egy másik hiedelem szerint, amikor a násznép tánc közbe fakanalakkal, tányérokkal nagy zajt csap, ki kell nézni az ablakon, mert akkor megláthatjuk az onnan menekülő lelkeket.

Fafűrészelés: Ez a szokás a kivitelezés miatt kevésbé elterjedtebb. A szerelmesek életébe nem csak boldogság, de rengeteg akadály is elő fog fordulni, amit együtt kell leküzdeniük. Ezt szimbolizálva a templomhoz vezető utat egy farönkkel zárják el. A menyasszonynak és a vőlegénynek együtt kell elfűrészelnie (lehetőleg egy régi rozsdás fűrésszel). Ha sikerül, akkor minden eléjük gördülő akadályt meg fognak oldani.

Tilos a füttyszó: Egy babona szerint abban a teremben, ahol a menyasszonyi ruha készül, tilos fütyülni, mert azzal odacsalogatjuk a rosszakarókat.

Aprópénz: A menyasszony cipőjébe, vagy ruhájába rejtett aprópénz, biztosíték arra, hogy soha ne legyen üres a családi kassza.

Kisfiút az ölbe: Ha a lakodalom alatt a menyasszony ölébe egy kisfiút ültetnek, akkor a párnak biztosítva van, hogy az első szülött gyerekük fiú lesz, tovább hordozva ezzel a családnevet. Ugyan ez a helyzet akkor is, ha a gyermek párszor körbefordul az ifjú pár ágyán.

Lakásavató: Jó szokáskánt tartották, ha az új lakásba érkező rokonok sót és kenyeret vittek ajándékba. A kenyér régen a legfontosabb élelmiszer volt, a só pedig drága ajándék. Ma azt jelképezi, hogy a jólét sose múljon el.

Hölgyeim és Uraim, esküvőszezonra fel! 😉

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here