Állj fel!

"Ha nem szerettek otthon, ha szüleid azt lesik, hol hibázol, vagy gyereked bírál, esetleg anyósod, apósod, csak egyet tehetsz: sose fordíts nekik hátat, mert abba nem hagyják. Csak akkor fognak értékelni, netán elismerni, ha szembefordulsz velük, és azt teszed, amit TE jónak látsz. Hidd el, a kitartást és az elszántságot még a legundokabb és irigyebb ember is díjazza. Nem előtted, neked, hanem önmagában. Vannak helyzetek, életszakaszok, amelyeket már nem tudsz megváltoztatni. Ilyen a gyerekkor, és ha tetszik, ha nem a szüleid, gyerekeid azok, akik és nem fognak a kedvedért arcot és lelket cserélni. Nem képesek rá."

Csak emeld fel a fejed, és töröld meg az arcod. Két kis mozdulat, de ha erre képes vagy, akkor fel is tudsz állni. Igen, tudom, hogy fáj, és azt hiszed, senkinek nem fájt jobban semmi a világmindenségben. Pedig előfordult, és sírt, ahogy te, fetrengett összegömbölyödve a szoba padlóján, mert elhagyták, megalázták, megverték. Mégse tudnék jobb tanácsot adni, mert annál, hogy emeld fel a tekinteted a földről, nincs. Próbáld meg! Vedd rá a tested erőszakkal, és ne hagyd, hogy tiltakozzon. Senkinek nem elég jó vigasz, hogy mások is megéltek hasonlókat. Ettől biztosan nem lesz könnyebb, de ha rájössz, hogy nem vagy egyedül, ha észreveszed, hogy bánatod, szenvedésed nem egyedüli a világon, talán erőt adhat. Mert ők képesek voltak egyet lépni. Az első lépés után a második már észrevétlenül jön.

Sírj, jajgass, ha kell, de tudd, a ma perceit soha nem hozod vissza, ahogy a tegnapéit sem. Más akaratával, érzelmeivel nem rendelkezel, ezért csak egy választásod van: felállni, megrázni magad és elhinni, hogy meg tudod csinálni. Lehet ezt ostoba motivációs szövegnek hívni, de nem mindegy minek nevezzük, ha hatásos?

 
 

Jól kell lenned, mert segíteni senki nem fog. Nem azért, mert mindenki közömbös vagy gonosz. Akadnak ilyenek is, de magadon csak belülről segíthetsz. Azt mondod, nem megy, feladod. Ugyan mit? Amit el se kezdtél? Meg se próbáltad, és hagyod, hogy porszemnyi léted elsodorja a szél? Ne viccelj a mindennapok egyhangúságával, azzal se, hogy belesüppedsz a szenvedésbe. Lesznek majd, akik meghallgatnak, jó esetben figyelnek is rád, de akárhogy szeretnének, nem tudnak helyetted nevetni vagy örülni.

Úgy gondolod, nincs értelme semminek, mert nem szeret, aki életed szerelme? Üres a bankszámlád, nincs munkahelyed, megaláztak a szeretteid? Igen, mindezek előfordulnak, és hazudnék, ha azt mondanám, soha többé nem történhetnek meg veled, ha felállsz. Szembe kell nézned a döntéseiddel, és ha el kell fogadnod, hogy a változás törvénye rád is hat. Bármennyire fáj, hogy nem kellesz neki, akinek minden benned rejlő jót odaadtál, ő nem fog jobban igyekezni, hogy ezt megértse. Ha nem vette észre addig, most se fogja. Miért tenné, hiszen nem te vagy, akire vágyik. Túl sok a befizetetlen számlád, és bármennyit dolgozol, nem látszik meg? Talán ez is azt akarja megmutatni neked, hogy rossz helyen vagy, rossz célokért küzdesz. Nehéz ezzel leszámolni, de váltani, újat keresni bármikor lehetséges, és előfordulhat, hogy csak tizedik alkalommal találod meg a helyet, ahol jól érzed magad. De az út is fontos, ami oda vezet, mert minden egyes kudarc után mertél újba fogni. Mi ez, ha nem bátorság és kitartás? Vedd észre, mennyire jó vagy, és ha mások nem így látják, hagyd ott őket.

Ha nem szerettek otthon, ha szüleid azt lesik, hol hibázol, vagy gyereked bírál, esetleg anyósod, apósod, csak egyet tehetsz: sose fordíts nekik hátat, mert abba nem hagyják. Csak akkor fognak értékelni, netán elismerni, ha szembefordulsz velük, és azt teszed, amit TE jónak látsz. Hidd el, a kitartást és az elszántságot még a legundokabb és irigyebb ember is díjazza. Nem előtted, neked, hanem önmagában. Vannak helyzetek, életszakaszok, amelyeket már nem tudsz megváltoztatni. Ilyen a gyerekkor, és ha tetszik, ha nem a szüleid, gyerekeid azok, akik és nem fognak a kedvedért arcot és lelket cserélni. Nem képesek rá.

Egyszerűen bocsáss meg nekik és távolodj el tőlük egy kicsit. Ha fontos vagy, utánad nyúlnak, ha nem, akkor hagynod kell, hogy éljék az életüket egy fallal körülvéve. Úgyse tehetsz mást! Mindig ezt kell szem előtt tartanod. Mások döntésére, véleményére nem lehetsz olyan hatással, mint szeretnéd. Az érzéseire meg semmiképp!

Ezért nézz fel, és hagyd, hogy a nap megérintse az arcod. Még itt vagy, levegőt veszel, érzel, így a világ lehet számodra jobb. Nem biztos, hogy olyan, amilyennek elképzelted, de ha élsz, nem éhezel, nem fetrengsz egy kórházi ágyon kínok közepette, akkor van esélyed változtatni.

Állj fel! Eszedbe se jusson tovább drámázni, mert sokkal erősebb vagy, mint sejted. Ezek most csak szavak, de tettekre válthatod. Tedd meg, és meglásd, kitisztul a világ. Benned és körülötted is!

 

Kép forrássa: Pinterest

Oktatás és nevelés területén dolgozom, de minden szabadidőmben írok. Szeretek belesni a hétköznapok függönye mögé és közben keresem az embert, a nőt a jól legyártott álarcok mögött. Néha meséket is írok, de gyakrabban novellákat, cikkeket és apró vicces történeteket.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here