Nagy szerelmek: Patrick Swayze és Lisa Niemi

"A közösen töltött évekről mindenki úgy hitte, hogy tökéletesek, de bennfentesek állították, hogy Lisa sokszor megcsalta és bántalmazta a férjét. Ilyenkor azonnal elgondolkodunk, hogy vajon egy pár miért nem válik el, de valószínűleg minden házasság bonyolultabb annál, hogy kívülállóként ítélkezni tudjunk. A több mint három évtized azt is jelzi, hogy bizonyára voltak hatalmas hullámhegyek és völgyek is, mert nem mentek külön, viszont a megcsalás és az alkohol a mérleg másik serpenyőjében elárulja, hogy a rózsaszín világ, amit a nézők láthatnak, hamis."

Amikor elkezdtem anyagot gyűjteni a témáról, és egyre sokasodtak az adatok, elgondolkodtam, vajon mennyire nem látunk bele a sztárok életébe, és ahogy voltaképpen másokéba se, mégis véleményt formálunk, belekotnyeleskedünk azáltal, hogy elolvasunk mindent, ami megjelenik róluk.

 
 

Furcsa érzés rájönni, hogy a sokak által bálványként szeretett Patrick Swayze is ugyanolyan sebezhető férfi volt a szerelemben és a házasságban, ahogy más földi halandó. Mi, a vászonnal szemben ülők, hajlamosak vagyunk azt képzelni, hogy Amerikában, pláne Hollywoodban a siker csak boldogságot jelenthet. Természetesen láttunk már ennek ellenkezőjére ezer példát, mégis álomszerű életet képzelünk minden sztár mögé, és elfeledjük, hogy voltak idők, amikor ők is közönséges emberek voltak.

Patrick Swayze 1952-ben született a texasi Houstonban. Támogató és szerető családjában nem volt idegen a tánc, és ő maga is korán kacsingatni kezdett e művészet felé, ugyanis édesanyja tánctanárkét és koreográfusként dolgozott. Korán kiderült, hogy remek mozgású, és emiatt sokan ajánlották neki, hogy balettozzon, de szívesen korcsolyázott és gimnasztikázott is. Középiskolában sokat cukkolták társai a balett miatt, amit nem vett jónéven.

Időközben otthagyta az iskolát, hogy a Disney-féle jégparádéval turnézhasson. Valamivel később, miután hazatért, megismerte és beleszeretett édesanyja tánctanítványába, az akkor 15 éves Lisa Niemibe. 1972-ben Patrick New Yorkba utazott, hogy folytassa tánckarrierjét. Lisa érettségi után csatlakozott hozzá és a Harkness & Joffrey balett társulatnál kaptak lehetőséget. A pár 1975-ben házasodott össze.

34 közös év jutott nekik.

A természet elbűvölő külsővel ajándékozta meg, így tánctudását és küllemét hamar felfedezték. A film világába szinte egyenes út vezetett, ahol a Dirty Dancing sikere akkora volt, hogy senkiben nem maradt egy szemernyi kétség tehetsége iránt.

A film úgy került a mozikba, hogy nagy jövőt nem jósoltak neki, videokazettára szánták, de mára már kultfilm lett. Talán azért, mert benne van minden, ami az embereket megérinti a szerelem mellett, merthogy annak sincs csekély szerepe. Részesei lehetünk árulásnak, féltékenységnek, megfelelni vágyásnak, miközben a jeleneteket átszövi a szeretet, a kellemesebbnél kellemesebb zene és szurkolunk a kezdetben esetlen kislánynak, hogy nővé érjen. Nincs egyetlen egy lány a világon, aki nem akarna magának egy olyan lovagot, mint a filmbeli Swayze, aki mérhetetlenül jóképű, bátor, gáláns és segítőkész.

Mindezek után mégse skatulyázták be, aminek jelentős köze van a másik nagy sikerfilmnek, a Ghostnak. A rendező, Jerry Zucker felajánlotta a kísértetté vált hősszerelmes szerepét többek között Kevin Baconnek, Alec Baldwinnak, Nicolas Cage-nek, Kevin Costnernek, Tom Cruise-nak, Johnny Deppnek, David Duchovny-nak, Harrison Fordnak, Mel Gibsonnak, Tom Hanksnek, Kevin Kline-nak, Dennis Quaidnek, Mickey Rourke-nak és John Travoltának is. Mindegyikük azzal utasította el, hogy nevetségesen nyálas a szerep, és nem tudnak azonosulni vele. Nem volt igazuk, mert a nézők azonnal a szívükbe zárták. Ettől kezdve már a legnagyobbak közt tartják számon a színészt, és mi, nézők azt hihetnénk, hogy a világ kerek, és ő boldog, ahogy filmjeiből sugárzik. Ehelyett alkoholproblémákkal küzd, és felesége azt mondja róla később, hogy ha iszik, akkor köze sincs ahhoz az emberhez, akit megismert.

A közösen töltött évekről mindenki úgy hitte, hogy tökéletesek, de bennfentesek állították, hogy Lisa sokszor megcsalta és bántalmazta a férjét. Ilyenkor azonnal elgondolkodunk, hogy vajon egy pár miért nem válik el, de valószínűleg minden házasság bonyolultabb annál, hogy kívülállóként ítélkezni tudjunk. A több mint három évtized azt is jelzi, hogy bizonyára voltak hatalmas hullámhegyek és völgyek is, mert nem mentek külön, viszont a megcsalás és az alkohol a mérleg másik serpenyőjében elárulja, hogy a rózsaszín világ, amit a nézők láthatnak, hamis.

És ekkor még nem beszéltünk Swayze lovasbalesetéről, amely után hónapokra lebénult, és a repülőgépszerencsétlenségéről, amelyet csodával határos módon megúszott.

Amikor kiderült, hogy a színész hasnyálmirigyrákban szenved, az orvosok pár hónapnál többet nem jósoltak neki, de 21 hónapon át küzdött vasakarattal. Barátai szerint irányításmániás felesége ekkor már teljes kontroll alatt tartotta, és nem engedte, hogy látogassák, sőt órákra magára hagyta a magatehetetlen színészt méltatlan körülmények között. Hogy mi az igazság, sose derül már ki, mert 57 éves korán, nagyon korán hagyta itt e földi világot. 2009. szeptember 14-én hunyt el, és végrendeletében mindenét feleségére hagyta.

2012-es memoárjában Lisa Niemi a következőket írta: „Miután megtudtam, hogy beteg, minden vele töltött pillanat hirtelen sokkal értékesebbé vált, hiszen nem tudtam, mennyi időt tölthetek még vele együtt. Felértékelődött a kettesben töltött idő, amikor csak fogtam a kezét, zenét hallgattam vele, vagy szimplán csak együtt aludtunk úgy, hogy átkaroltam őt, a fejem pedig a vállán pihent, miközben teljesen szótlanok voltunk”.

A filmeket szerető világ szegényebb lett egy bálvánnyal, akire még sok olyan drámai szerep várt volna, amelyre mindig is vágyott.

Kép forrása: Pinterest

Oktatás és nevelés területén dolgozom, de minden szabadidőmben írok. Szeretek belesni a hétköznapok függönye mögé és közben keresem az embert, a nőt a jól legyártott álarcok mögött. Néha meséket is írok, de gyakrabban novellákat, cikkeket és apró vicces történeteket.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here