Richard Gere, a szélsőségek embere

Amióta csak a filmvásznon láthatjuk, mindig a szélsőségek jellemzik. Vagy nagyon sikeres, vagy nagyot bukik. Vagy a világ legvonzóbb és legkelendőbb pasijainak egyike, vagy azt terjesztik róla, hogy meleg. Vagy mélyponton van, vagy övé lehet a 80-as évek legkeresettebb modellje Cindy Crawford. Egy biztos, sohasem unalmas.

Az első filmsikerei kapcsán nem jutott róla más eszembe, mint az, hogy olcsó dzsigoló. Csak a mosolyával és a sármjával hódít, de nincs benne semmi plusz. Egyszer egy étteremben vacsoráztam pár kolléganőmmel, amikor varázslatos férfiakról beszélgettünk. Erre az egyik, azt mondta, megmutatja, neki milyen férfi az igazi, mert van róla képe. Erre előkapta a pénztárcáját és kivarázsolta Richard Gere képét. Nagyot néztünk. Nem azért, mert őt választotta, hanem, mert magánál hordta az újságból kivágott képet negyvenes nő létére. Aztán eljött az az idő, amikor megértettem őt. Először persze Micsoda nő Edwardjaként varázsolt el, de az Első lovag Lancelotja szerepében is gyönyörű volt. A kor előre haladtával Gere is megérett, mint a jó bor, és hirtelen nagyon lehetett őt szeretni. A Hölgyválasz öregedő, táncolni tanuló férjének szerepében már nagyon megfogott a játéka.

 
 

Richard Gere az a férfi, akin úgy áll az öltöny, hogy képes elhitetni velünk, hogy abban alszik. Olyan férfi, aki miatt a nők a kardjukba dőltek, amikor megnősült, és tűzijátékot lőttek fel, amikor elvált. A múló idővel párhuzamosan egyre higgadtabb, bölcsebb lett. Nem véletlenül a Dalai láma barátja. A buddhizmus elkötelezett híve.

De azért, ha becsukjuk a szemünket, és elgondoljuk, hogy a Micsoda nő szerepét majdnem más kapta meg, Al Pacino név szerint, akkor felszisszenünk. Mert Al Pacino jó színész, mi több, lehengerlő, de azért Richard Gere egyértelműen nyertes a férfi kategóriában.

Elképzelhetetlen, hogy 71 éves. Ő stabil tégla a régi nemzedék falában, amikor a férfiak még nem akartak másoknak látszani, a nők pedig örömmel vették, hogy valaki kinyitja előttük az ajtót vagy felsegíti a kabátjukat. Az a régimódi gavallér, aki tudja, hogy értéke belülről fakad, bár a külseje minden jóhoz hozzásegíti.

69 évesen vállalta az újbóli apaságot, és ez nem kis dolog. Kell hozzá jó adag bátorság és merészség. Viszont, tegyük szívünkre a kezünket, kedves nők, hányan utasították volna vissza, hogy egy ilyen férfinak gyereket szüljenek? Biztos vagyok benne, hogy nem sokan kapálóznak most.

Egy biztos, jól mutat a filmvásznon, ha sikeres, ha nem, és szebbnél szebb nők alélnak el karjaiban. Őszbe vegyülő haját olyan méltósággal tudja viselni, ahogy kevesen. Már csak az a kérdés, lesznek-e szerepek, amelyek még rátalálnak a bölcs, sok tapasztalattal rendelkező Gere-re? Még ha már nem is akar felszedni egy utcalányt a Rodeo Drive-on, mi akkor is tudjuk, hogy mosolyával mindenkit el fog varázsolni 100 évesen is.

Isten éltesse a ma 71 éves színészt, az örök férfit!

Oktatás és nevelés területén dolgozom, de minden szabadidőmben írok. Szeretek belesni a hétköznapok függönye mögé és közben keresem az embert, a nőt a jól legyártott álarcok mögött. Néha meséket is írok, de gyakrabban novellákat, cikkeket és apró vicces történeteket.

1 hozzászólás

  1. De szívesen olvastam 😉 valóban sokoldalú Richard Gere , szeretem a játékát .
    Olvasnám Róbert Redfordról is a cikket

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here