Anyaság

Anyaság 1.
Atya ég, hogy másztál fel oda?! Várj, kicsim, kapaszkodj meg, leveszlek. Ne csinálj ilyet többet, hallod? Nagyon megijesztetted anyát! Gyere, inkább játssz egy kicsit a kockáiddal. Anya is jön mindjárt, csak be kell habarnom a főzeléket. Ez most a mosógép volt? Jövök, mindjárt jövök drágám, csak ezt a pár ruhát gyorsan kiteregetem. Itt is vagyok. Miért zöld a szád? Jesszus, ugye nem etted meg a zsírkrétát?! … Nem, hála Istennek, itt van a másik fele. Nagyon szépet rajzoltál, igen. Apa is örülni fog, festheti újra a falat… Elállhatna már ez az eső. Megyünk boltba, igen. Ne rúgd le a kiscipődet, aranyom! Atyaég, megint elhagytuk valahol a kesztyűdet. Meg a cumidat. És a józan eszemet.

 
 

Anyaság 2.
Van nálad esernyő? Papírzsebkendő? Lakáskulcsot elraktad? Buszbérlet? A telefonodat hangosítsd fel, soha nem hallod meg, ha hívlak. Ne oda tedd, onnan kiesik. A pénztárcádat ne hagyd itthon! Trikót vettél? Hideg van. Ne azt a cipőt, az átázik. A steppelt kabátban meleged lesz. Milyen kaját készítsek? Olyan nincs, reggelizni muszáj! Ásványvizet tegyél el. Mikor indultok? El ne késs! Feltétlenül hívj, amint odaértetek! Tessék, itt egy ötezres, de ne költsd el! Viselkedj normálisan! Mikor jössz meg? Mi az, hogy nem tudod?! Én a helyedben másik sálat tennék… Vigyázz magadra! A hálózsákot jól odakötözted? Tegyél el egy almát. Figyelj oda a tanárnőre, és ne kolbászoljatok el! Ha bármi van, hívj! Akár éjszaka is. Bámikor.

Anyaság 3.
Milyen buli? Sokan lesztek? Engem nem érdekel, így nem mész el! Apád meglát ebben a szoknyában, agyonüt, csak mondom. Kérjél tőle, nekem sincs. Aztán csak óvatosan! A pezsgőtől csak felkavarodik a gyomrod. Igyál mellé sok vizet, és ne keverd! Nem a vizet, hülyegyerek. Csak arra kérlek, ne cigizz! Jó, füvet se, nagyon vicces vagy. Fiúk is lesznek? Akkor inkább a sok gombos farmerodat vedd fel. Telefonod nálad? Csörögj, ha vége, megyünk érted. Nem érdekel, hogy Zsoltnak van jogsija! Gyalog, na még csak az kéne! Megőrültél? A mai világban? Éjszaka?! Nincs vita, ebből nem engedek. Azzal ne foglalkozz, majd én felkeltem apádat. Úgysem tudna aludni, amíg itthon nem tud téged. De ne sms-t meg üziket írj, a rosseb se hallja meg azt a kis pittyegést. Hívj rendesen, telefonon! Hallod? Inkább a karika fülbevalódat tedd be, ez túl hétköznapi. Nem, szerintem ne tűzd össze, így kibontva csinosabb. Te kis lüke, hogy mondhatsz ilyet? Te vagy a legszebb a világon!

Anyaság 4.
Te vagy az, drágám? Azt hittem, megint az a kis szobatársad. Múltkor negyed óráig meséltem neki apád legújabb hülyeségeiről, azt hittem, veled beszélek. Mesélte? Uh. Hát, most már mindegy. Puszilom, mondd meg neki. Nem zavarlak? Mit csináltok? Jesszus. Mi lesz rajtad?  Ügyes legyél, majd drukkolok! Utána menjetek el valahová, nem lehet mindig csak tanulni! Csak ne a bulinegyedbe, vagy hogy hívják, most volt a híradóban… Nem vagyok vészmadár, de annyi mindent hallani… Mi az, hogy olyan vagyok már, mint anyám?! Jut eszembe, felhívhatnád. Ha már engem nem hívsz… Ne gyere nekem ezzel a passzív-agresszív dumával, kíváncsi vagyok, majd ha neked lesz gyereked… Amúgy eszel rendesen? Képzelem. Jövő héten küldök majd egy kis aranygaluskát. Az a kis piros tetejű pekez nem került elő? Pénteken mikor ér be a vonatod? Persze, kimegyünk. Egyébként mi volt az a fontos, amit mondani akartál? (…) Khm, igen, itt vagyok… Nem, nem azért szipogok, csak a szénanáthám. Igen, nekem decemberben jön elő a szénanáthám, na! Klímaváltozásról még nem hallottál? Szóval ki ez a Dénes? Tanul vagy dolgozik? Az jó, azokat mostanában nagyon keresik.  És mióta tart?  Mi, már bemutatott?! És milyenek? Még jó, hogy tetszettél nekik! Persze, szívesen látjuk. Ne viccelj, megoldjuk! Apád miatt ne aggódj, majd én elmondom neki. Inkább azt mondd meg, mit főzzek? Nem vegetáriánus? Biztos? Jesszus, mennem kell, a kutya összehányta a szőnyeget. Feltétlenül hívj! Szia, szeretlek, édesem! Várj! Várj, itt vagy még? Csak annyit akartam még… hülye nátha… nem, nem sírok, csak… Mondd, boldog vagy? Mert nekem csak ez számít, tudod. Hogy Te boldog legyél.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here