Barát, mester, tanítvány Te melyik vagy?

Az első kis barát vagy barátnő, akivel együtt homokoztál az oviban, nem biztos, hogy életed végéig elkísér, sőt. Az életed halad, a jellemed szilárdul, az érdeklődési köröd alakul… Sorsod alakulása a legtöbb esetben barátaidat is megszűri – például sokan elfordulnak tőled, ha elválsz vagy, ha sérült gyermeked születik. Aztán persze lehetnek olyanok, akik csak kihasználnak, és sosem kérdezik meg, hogy érzed magad, a saját nyomorukkal viszont mindig megterhelnek. Meg olyanok is melléd csapódhatnak, – micsoda ajándék – akikkel jóban-rosszban egymást erősítitek.

Harmónia akkor költözik majd a kapcsolataidba, ha megfelelő arányban lesznek az életedben mesterek, útitársak és tanítványok.

 
 

Mester az, akitől tanulhatsz valamit. Akivel nem pletykálkodni ülsz össze, hanem aki példájával tapasztalatával előtted jár, tanácsol, tanít, akinek a jelenléte feltölt. Előnye: sok csapdába már bele se lépsz, hiszen egy okos vezető áll melletted, aki figyelmeztet, ha valami butaságot készülsz elkövetni. Veszélye? Talán annyi, hogy egy olyan barát mellett, aki előtted jár, aki tökéletesnek tűnik, kicsit mindig kevésnek érzed majd magad. Ennek ellenére fontos, hogy legyen legalább egy mester az életedben.

Az útitársak azok a barátok, akikkel az életed nagy részében párhuzamosan haladnak a történeteitek. Házasságkötés, baba, építkezés, válás, betegségek, szülők elvesztése. Ezeknek a barátságoknak az az erőssége, hogy nem kell túlmagyarázni a történéseket, érzelmeket: mindkettőtök tudja, milyen gondolatok foglalkoztatják a másikat. Veszélye? A kapcsolat sekélyessé válhat, miután kipanaszkodtátok magatokat: “nem halad előre”, nem fejlődik a kapcsolat.

Tanítvány-barátaid azok a barátok, akik vagy fiatalabbak, vagy még nem élték át mindazt, amit te… ezért hozzád fordulhatnak, ha tanácstalanok, vagy, ha bajban vannak. Ezeknek a kapcsolatoknak az az előnye számodra, hogy újra átélheted kríziseidet, és megmutathatod az abból kivezető utat egy olyannak, akinek erre szüksége van. Hát nem jó fontosnak, bölcsnek lenni, segíteni egy kapcsolatban? Veszélye? Ha túl sok tanítvány-barátod van, úgy érezheted, hogy téged senki sem tölt, viszont mindenki lehúz érzelmileg, vagy kihasználja a tudásodat, idődet, jóindulatodat.

Neked van mestered? Hány útitársad kísér az utadon? Figyelsz-e arra, hogy a tanítványok ne szívják el az életerődet?

fotó: Internet

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here