Beépített szépség

Ha ordenáré, szexista közhelyeket felvonultató filmet szeretnénk nézni (magyarul, ha vérbeli mazochisták vagyunk), akkor a 45 millió dollárból 2000-ben megalkotott Beépített szépség a mi filmünk.

 
 

Van itt minden, ami szem-szájnak (hány)ingere. Gracie-t (Sandra Bullock) feltételezhetően fiúnak várták, vagány kislány volt, aki nem sajnálta a pofonokat a nagyobb srácoktól sem. FBI ügynök lett belőle, és az „elvárásoknak megfelelően” teljesen elférfiasodott – kívül-belül. (Közhely1 – egy kevésbé nőies kinézetű, mozgású, férfias szakmát űző nő miért lesz feltétlenül közönséges is: miért böfög, sörözik, mesél ócska vicceket, zabál úgy, mint egy disznó? Nem is értem.)

A figyelmetlensége miatt „lefokozott” nyomozót még a férfi kollégák is pasinak tekintik, így, amikor egy beépített ügynökre van szükségük (a Miss America szépségversenyt fenyegeti terrorveszély), eszükbe sem jut, hogy Gracie alkalmas lenne a munkára.

Aztán, amikor nincs más tippjük, elhatározzák, hogy a rút kiskacsából csodaszép hattyút csinálnak, azaz átváltoztatják Gracie-t, ehhez pedig egy szakembert, Vic-et (Michael Caine) kérnek fel. (Közhely2 – miért van az hogy mindig minden, a divatvilágban dolgozó férfi egy önmaga vállát veregető, hisztis picsa?)

Az alapanyag silánysága ellenére sikerül a mutatvány: kész a kecses járású, szép arcú bombázó, aki Miss America jelöltként beléphet a divat világába, és elkezdhet nyomozni. Jelölt-társai szépek, de a végtelenségig ostobák (Közhely3 – minden szép nő buta? A gyönyörű nőknek feltétlenül kapanyél lóg ki a szájából? Ne már!)

Az akciójelenetek sem maradhatnak el, természetesen egy-két csavarral az is kiderül, hogy nem is terrorveszély fenyegette a versenyt, ja, és persze a beépített szépség is ráismer nőiségére, és szerelembe esik. (Közhely1000 – ha valaki meg van csinálva nőcisre, rögtön rátalál a szerelem, ja, oké…)

A Beépített szépséget nagyjából Sandra Bullock menti meg, aki a sokadik filmben bizonyítja, hogy hitelesen tudja eljátszani az esetlen, kinyúlt pulcsis, átlagos csajszit. De, hogy miért kellett ebből a filmből leforgatni a második részt is? Azt majd legközelebb boncolgatom…

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here