Csigamentő akció, göndöröknek!

Szénaboglya, Pumukli fej, budikefe, göndör-bongyorka… A hullámos és göndör hajúak rémálma a kezelhetetlen, sprőd, égnek álló haj, a hirtelen jött eső vagy pára, és persze a frizurát célkeresztbe vevő, “kedvesebbnél kedvesebb” megszólítások, becenevek.

 
 

Ennek azonban vége!
A Curly Girl Method-ot, azaz a CsigaMentő Akciót egy fodrász dolgozta ki, és minden hullámos vagy göndör hajú nőnek ajánlható, aki puha, loknis, ápolt hajzuhataggal szeretne büszkélkedni

Az alapelvek nem bonyolultak, viszont hosszú hónapokig következetesen kell alkalmazni ahhoz, hogy kihozzuk a hajunkból a maximumot.

Először is, a Curly Girl Method (CGM) követői nem sampont, hanem úgynevezett szulfátmentes co-washt, azaz balzsam-mosót használnak. A “sampon” után következő balzsam nem tartalmazhat szilikont, mert a hajon maradva elnehezíti, kinyújtja a loknikat. A langyos vízzel történő hajmosás során ekkor, azaz balzsamozás után kerül sor a göndör haj kifésülésére – egy nagyfogú fa fésű segítségével. A göndör hajat ugyanis nem szárazan, hanem mindig vizesen, vastagon balzsamozva fésüljük ki.

A törölköző sem lehet akármilyen: a hagyományos törölköző helyett egy göndör fürtjeit féltő nő (vagy férfi, persze) pamut pólót, vagy mikroszálas törölközőt használ, és sosem dörzsöli, csak finoman nyomkodja a haját. A forró hőhatást egy életre el lehet felejteni: a legjobb, ha a szabad levegőn szárad meg a hajkorona. Esetleg nagy tárcsás hajszárítóval, alacsony hőfokon.

Nem minden göndör hajra szánt termék megfelelő: ha nem vagyunk biztosak abban, hogy a vásárolni kívánt termék semmilyen káros anyagot, például szárító alkoholokat nem tartalmaz, ellenőrizzük az összetevők listáját (INCI) a curlsbot.com oldalon. A teljes hatás érdekében alkalmazzunk fillérekért házilag elkészíthető lenmagzselét, vagy göndör hajra jó habot, hajformázó krémet.

A gondos ápolás itt még nem ér véget: hogy ne essenek szét a fürtök, érdemes a párnahuzatot szaténra vagy selyemre cserélni, a hajat pedig nagy, laza kontyban a fejtetőn rögzítve aludni.

A pinterest és az instagram tele van pazar hajkoronájú CGM lányokkal, és, ha nem is az a célunk, hogy ezt elérjük, mégis, érdemes hosszabb ideig követni a programot, hogy kiderítsük, milyen is az, ha a fejünkön nem csak hajat, hanem koronát viselünk.

 

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here