Ép test és csóközön

Épp testben épp lélek-tartja a mondás és milyen igaza van. Ki ne akarna szexi lenni télen, nyáron? 

 
 

Saját tapasztalatom is az, hogy amikor lemegyek a kondi terembe és sikeresen megedzem az aznapi izomcsoportot akkor sokkal jobban érzem magam, hiszen tudom, hogy tettem valami jót az egészségem érdekében. Számomra hatalmas tiszteletet érdemel az aki munka és gyerek mellett időt tud szakítani arra, hogy sportoljon valamit.
Elkepesztő, hogy mekkorát tud nőni az önbecsülésünk az által, hogy sportolunk.

Nem feltétlenül konditeremben, hiszen rengeteg gyakorlatot otthon is el tudunk végezni, és ma már számtalan videó elérhető online is, ami segítségül szolgál a gyakorlatok elvégzésében.

Másrészt nem kell fél napokat az edzéssel töltened ahhoz, hogy viszonylag rövid időn belül látható változást érj el! Azt viszont igenis tudomásul kell venned, hogy ha meg akarsz szabadulni a narancsbőrtől és a plöttyedt részektől akkor időt kell szentelned a mozgásra és figyelned kell a helyes táplálkozásra. Nincs titok! Ennyi az egész.

Jómagam is készíteni fogok számotokra lakásban is elvégezhető edzős videókat, hátha tudok ezzel majd segíteni nektek.

A sport mellett még elengedhetetlen az, hogy minőségi ételeket vigyünk be a szervezetünkbe (és akkor itt nem a jó öreg disznótori kosztokról beszélek), valamint az sem mindegy, hogy mikor tesszük ezt. Fontos, hogy étrendünkben megfelelő arányban képviseltessék magukat a szervezet működése szempontjából lényeges tápanyagok.

Felejtsd el, hogy  “este 6 után már nem eszek”, mert az anyagcserénk nem a nap mozgásával, hanem az ébrenlét-alvás fázisaival van ilyen jellegű összefüggésben.Szóval mindegy, hogy mikor sötétedik, a táplálkozásunkat az elalváshoz kell igazítani.
Egyél lefekvés előtt 3-4 órával teljes értékűen, azaz vacsorádban legyen szénhidrát, protein és zsír is.

Természetesen ez jó szénhidrátforrásokból, főként rostdús gabonákból (pl bulgur, köles, barnarizs stb.) és zöldségekből-gyümölcsökből, sovány fehérjeforrásokból (csirke, hal, tojás) és jó zsírforrásokból álljon (olajos magvak, avokádó stb). Ezután pedig lefekvés előtt egy órán belül szintén táplálkozz, de első sorban a könnyen emészthető proteinforrásokra koncentrálj (halfélék, sovány túró, tojásfehérje). Mindezeket egészítsd ki akár friss, akár párolt zöldségekkel (kivétel képeznek a nagyon savasító zöldségek, mint a paradicsom, vagy a savanyúságok). Gyors szénhidrátra viszont ilyenkor már egyáltalán nincs szükséged (ezért nem jó a gyümölcs estére).

A fehérje szóról rengeteg ember fejében olyan sztereotípiák vannak, hogy felfújt izmokat csinál, elférfiasodunk tőle valamint, hogy káros a szervezetre. Szeretném ezeket eloszlatni, úgyhogy most mutatok is nektek pár fontos információt róla, hogy lássátok mennyire fontos a szervezetünk számára.

A köztudatban úgy él, hogy a megfelelő fehérjebevitelre elsősorban az élsportolóknak kell figyelniük, ez azonban nem így van. A fehérje ugyanis egyike a három tápanyagfélének, amelyre szervezetünknek nagy mennyiségben van szüksége. Alapvetően fontos a test egészséges működéséhez, hiszen minden sejtszinten lejátszódó folyamatban részt vesz. Nem mindegy azonban, hogy milyen forrásból, illetve milyen mennyiségben pótoljuk ezt a rendkívül fontos tápanyagot. Fehérjebevitelre számos forrás létezik.
A legjobb természetes fehérjeforrások az állati eredetű termékek – például húsok, húskészítmények, halak, tej és tojás.

A fehérjéknek többek között szerepük van az izommunka során keletkezett mikrosérülések javításában, az izmok, csontok, inak adaptációjában a terheléshez. A fehérjepótlás mindamellett, hogy segíti az építő folyamatokat, növeli a zsírmentes izomtömeget, valamint a regenerálódást is támogatja.

19 év felett napi 0,8 g / testtömeg kg fehérje bevitele javasolt. Sportolóknál ez a mennyiség magasabb, átlagosan 1,2-1,5 g / testtömeg kg/nap közötti, versenysportolóknál pedig még inkább: akár 2 g / testtömeg kg is lehet. Tehát egy rendszeresen sportoló, 70 kilós embernek 140 grammot is meghaladó fehérjét kell naponta a szervezetébe juttatnia. Az optimális fehérjeszükséglet megállapítását azonban feltétlenül sportdietetikusra érdemes bízni, mert az elégtelen és a túlzott fogyasztás is teljesítményromláshoz vezethet, illetve növelheti bizonyos betegségek kialakulásának veszélyét.

A 2 legfontosabb időszak amikor figyelnünk kell a fehérje pótlására az ébredés-és a sport után.

Fontos még megemlíteni a rost fontosságát is, hiszen a rosthiányos táplálkozás számos betegség kialakulásában veszélyeztető tényezőként szerepelhet, mint pl: az anyagcsere-betegségek közül az elhízás, a cukorbetegség és a magas vérzsírszint kifejlődésében.

Egészségünk megtartása érdekében naponta mintegy 30  g növényi eredetű rostot (gyümölcsöt, zöldséget és teljes kiőrlésű gabonaterméket) kell elfogyasztanunk. Mellé pedig bőséges folyadékbevitel is szükséges, ami kb. 2 litert jelent naponta. Ha nincs megfelelő mennyiségű folyadék a rostok a nedvességet a bélfalból fogják elvonni, ez pedig inkább a székrekedés kialakulását segíti elő.

Ha már megemlítettem a fehérjék és a rostok fontosságát, akkor már a zsirokat sem szeretném kihagyni.

Zsír nélkül az emberi szervezet nem maradna életben. A zsírok nélkülözhetetlen szerepet töltenek be a szervezet működésében. Szükségesek az idegrendszer működéséhez, a bőr alatti zsírszövet révén hőszigetelő hatásuk van, biztosítják a megfelelő hormonális működést, illetve fontosak a zsírban oldódó vitaminok (A, D, E, K) felszívódásához is. Túlzott bevitelük azonban közismerten növeli a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát, valamint hosszú távon túlsúlyhoz és elhízáshoz is vezet.

Mindent egybevéve remélem, hogy tudtam egy picit segíteni és sikerült egy pár dolgot a helyére tenni. Hamarosan érkezünk edzős videókkal illetve egészséges receptekkel amit karácsonykor is elkészíthettek. Figyeljétek az oldalt! Csóközön.

 

 

Szerző: Timár Fruzsi

A fitness 5 éve került az életembe és azóta nagy szerelem.
2019-ben már versenyszerűen is foglalkozom vele és a célom, hogy bekerüljek majd a legjobbak közé.

 

 

Timár Fruzsi vagyok, 24 éves. Évek óta nagy álmom volt, hogy bikini fitness versenyző lehessek. 2019 áprilisában elindultam életem legelső versenyén, amit sikeresen meg is nyertem, utána pedig kétszeres magyar bajnok lettem.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here