“Ép testben ép lélek…” 

Lefogadom, hogy rengetegszer hallottad már az anyukák, általános sulis tanárok, edzők kedvenc szólását. Viszont amennyire közhely, sok igazság van benne.

Persze, nagyon fontos a lelki béke, nyugalom, kiegyensúlyozottság, stb… Minden nap 20 percet meditálok, tehát semmi gúnyt nem akartam belerakni a megjegyzésbe. Ellenben van egy hatalmas tény, amit nem tagadhatsz le.

 
 

5000 éve szinte mit sem változott a tested. Rengeteget fejlődtünk mint faj, azonban még mindig ugyanazzal az aggyal, izmokkal, meg ösztönökkel rendelkezel, mint Samu és családja miközben mamutokat hajkurásztak.

És bizony, a hangulatod hatalmas mértékben függ attól, hogy hogyan bánsz magaddal.

(A sokdiplomás profik ezt úgy fogalmaznák meg, hogy ha a fiziológiás szükségleteid nincsenek kielégítve, nehéz boldognak lenned.)

Nem csak az a lényeg hogy eszel, iszol, alszol, mozogsz, jársz-e mosdóba eleget. Mindezek minősége – na jó, kivéve a legutolsóé – rengeteget számít.

Tekints egy kicsit úgy a testedre, mintha a kocsid volna, a hangulatod pedig az “utasok”. Ha nem a megfelelő üzemanyagot tankolod bele, nem fog úgy suhanni mint ahogy szeretnéd és bizony így az utasaid se lesznek boldogok.

A többivel, alvással, mozgással, ugyanez a helyzet. Közismert tény, hogy lelki betegségek okozhatnak számtalan testit, erre a depresszió a legjobb példa. Viszont arról sokkal kevesebbet beszélünk, hogy a kevés mozgásnak és alvásnak, rossz étkezésnek, rendszeres piálásnak milyen hosszútávú hatásai lehetnek a személyiségedre.

Elgondolkodtál már azon, hogy szüleid miért változtak meg úgy idős korukra? Vagy hogy egyáltalán miért küszködik olyan sok idős ember rossz kedvvel?

Számtalan tényező állhat a háttérben. Viszont az, hogy egész életükben nem figyeltek arra, hogy azt adják a testüknek, amire tényleg szüksége van, közöttük van. És most nem a fizikai problémákra gondolok, hiszen az csak hab a tortán. (Meg persze természetes is egy bizonyos kor felett.)

Persze, ne ess abba a hibába, hogy innentől 0-24-ben csak az egészséges életmódon jár az eszed. Viszont megéri rá odafigyelni, még akkor is, ha a csajok meg a családod lehülyéznek érte.

 

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here