Hogyan tanítsd meg lányodnak, hogy becsülje magát?

Beszélgess vele egészen kiskorától kezdve! Hagyd, hogy bátran kimondja az érzéseit, ne kényszerítsd arra, hogy hazudnia kelljen neked, mert nem tudod elfogadni a gondolatait vagy a kinézetét!

  1. Beszélgess vele egészen kiskorától kezdve! Hagyd, hogy bátran kimondja az érzéseit, ne kényszerítsd arra, hogy hazudnia kelljen neked, mert nem tudod elfogadni a gondolatait vagy a kinézetét!
  2. A teste ne váljon tabuvá, merj arról mesélni neki, hogy miért és mikor fontos a test, de arról is, hogy a lélek mennyivel erősebb és sebezhetőbb. Mutasd meg neki a tükörben, hogy mindenki lehet szép, az is, aki közel nem tökéletes, vagy nincsenek álomparaméterei.
  3. Magyarázd el neki, hogy a teste csakis az övé, ő rendelkezik vele, és semmilyen módon nem kényszeríthető arra, hogy használatba adja. Mondd el neki, hogy vigyázzon rá, őrizze, táplálja egészségesen, de ne essen túlzásokba! Figyeljen arra, mennyi hamis információt kap a médiából! Tanuljon meg szelektálni és mérlegelni!
  4. Ne kritizáld, becsméreld, mert nem olyan, amilyennek szeretnéd. A te dolgod, hogy szeresd. Ezért van a világon, nem azért, hogy teljesítse a te álmaidat, vagy megfeleljen az álmaidnak.
  5. Mesélj neki arról, hogy az öltözködés mennyire fontos, de az is, hogy ne a külvilágnak akarjon megfelelni, ne tegye közszemlére magát, még akkor se, ha most ez a trendi. Mondd el neki sokszor, hogy merjen szembemenni az aktuális divattal, ha abban nem érzi jól magát. Értesd meg vele, hogy nemcsak az a jó vagy nőies, amit a kortársai annak mondanak. Lehet valaki szuperszexi rövid hajjal is, ha önazonos.
  6. Az egyik legfontosabb, amit éjjel-nappal kellene mondogatnod, hogy tudjon és merjen nemet mondani. Nemet arra, ami nem tetszik neki, amiben nincs otthon, de a fiúknak, a felnőtteknek és bárkinek, ha kellemetlen helyzetbe kényszerítik. Ne féljen attól, mit gondolnak róla, mondja ki, ha valamit nem akar megtenni. Attól nem lesz több, ha igennel válaszol, és alig várja, hogy kibújjon a feladatok vagy helyzetek alól. Mondogasd neki, hogy kortársai nem istenek, pedig gyakran játsszák el, mert nekik nem származik hátrányuk abból, ha megaláznak, meggyötörnek valakit, mert utálatosak vagy unatkoznak.
  7. Biztosíts neki megértő és elfogadó családi közeget! Legyen az fél, egész vagy csonkacsalád, tudnia kell, hogy mindig szeretik és megóvják, tegyen bármit, kerüljön bármekkora bajba. Juttasd eszébe, hogy jóban-rosszban ott állsz mellette, még akkor is, amikor a legkeservesebb pillanatait éli!
  8. Ne hagyd, hogy elveszítse önmagát, mert mások beszólogatnak neki, vagy provokálják, és hagyják, hogy bántalmazza őket valaki! Ez legyen szóbeli vagy fizikai, egyiket sem kell eltűrnie.
  9. Legyél te az az ember, akire mindig támaszkodhat, aki meghallgatja, és aki vállán mindig sírhat!
  10. Legyél hiteles, következetes és megbízható!

Kép forrása: Pinterest

 
 
Oktatás és nevelés területén dolgozom, de minden szabadidőmben írok. Szeretek belesni a hétköznapok függönye mögé és közben keresem az embert, a nőt a jól legyártott álarcok mögött. Néha meséket is írok, de gyakrabban novellákat, cikkeket és apró vicces történeteket.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here