Párkapcsolati magányban

Mindannyian arra vágyunk már egészen kiskorunktól kezdve, hogy ne legyünk egyedül. Keressük mások társaságát, és ha kell, megalkuszunk különböző kapcsolatokba merülve vagy barátságokat építgetve, pedig érezzük, ha nem működnek jól.

A legtöbb ember számára az egyik legfélelmetesebb dolog egyedül lenni. Pontosabban magányosan tenni-venni a világban. Akik élvezik az efféle szabadságot, bizonyára nem szenvednek annyira, de azt azért elismeri mindenki, hogy időnként mégse tökéletes érzés, ha egyedül élünk, függetlenség ide vagy oda. A magány együtt jár a csalódással és a szomorúsággal, nem beszélve arról, hogy feleslegesnek érezzük magunkat. Sokáig ez fel se tűnik, főleg életünk aktív éveiben, leszámítva, ha olyan párkapcsolatban vagyunk, ahol a társunk szinte láthatatlan. Vagy mi válunk számára azzá. Sokan szenvednek ilyen-olyan okok miatt egy házasságban, de az egyik legfájóbb, amikor a másik fél, akit szeretünk vagy szerettünk, elhanyagol bennünket. Miért és hogyan következik be, kérdezzük joggal, hiszen éveken át fontosak voltunk neki.

 
 

A ma embere nehezen akar vagy képes kötődni és megmaradni egy adott helyzetben sokáig. Már nem arra készül, hogy a holtomiglan-holtodiglan valóban azt jelentse, amit a szavak sugallnak. Természetesen a szavak nem mindenhatóak, mert sokan maradnak benne a házasságban úgy, hogy közömbösek a másik iránt, netán kényelmesek, nem beszélve a szokásos okokról, mint a pénz, ház és nem utolsósorban a gyerekek.

Lehet úgy élni éveken át, hogy szinte észre se vesszük a másikat. Ehetünk közös asztalnál, alhatunk egy ágyban, de tekintetünk és szavaink már nem adnak semmit, sőt. Még el is lehet kerülni párunkat azzal a fals indokkal, hogy sok a munkánk, építjük a karrierünket, vagy lefoglal bennünket a háztartás, a gyereknevelés, és hetek, hónapok múlnak el úgy, hogy érdemben nem beszélünk házastársunkkal.

Ha elgondolkodunk ezen, talán felötlik bennünk, hogy ezer éve nem kérdeztük meg mi sem, hogy van, ahogy ő se tette, nem érdeklődünk álmairól, terveiről, csak vagyunk, élünk csendesen. A párkapcsolati magány nem mindig hangos és békétlen, gyakran szürke és észrevétlen. Idővel nem kapunk és nem mondunk dicsérő vagy biztató szavakat, nem faggatjuk a másikat, vagy ha igen, fél szemmel és füllel a tévét nézzük vagy a telefont nyomkodjuk. Látványossá akkor válik, ha a család minden tagja odahaza van, de senki nem beszélget a másikkal. Egyre ritkább a közös ebéd, kirándulás, színház, bármi, ami élményeket adna. Az emberek jó része hamar elveszíti az érdeklődését azzal a féllel szemben, aki mellette van, akit megszokott. Sokszor az időhiány is közrejátszik, bár jól tudjuk, hogy tényleg arra van időnk, amire akarjuk. Így nem csoda, ha előbb-utóbb egymásra nem lesz, mert elengedjük a másik kezét.

Úgy élni egy házasságban vagy kapcsolatban, hogy nincs benne örömünk, egyenlő a közönnyel. A kezdetek kezdetén még azt fogadtuk a másiknak, hogy törődünk vele, meghallgatjuk. Vagy nem is kellett fogadni, mert természetes volt. Ahogy azonban múlt az idő, ráuntunk a másikra. Válni viszont nem akarunk. Miért tennénk? Csak a macera jár vele, különben se utáljuk a másikat, néhanapján még jó is együtt, ám ez egyre ritkább. De talán mással se lenne jobb, elvégre nagy bajunk tulajdonképpen nincs.

Így lassan meggyőzve magunkat, sokszor előfordul, hogy önkéntes magányba száműzzük a lelkünk. Törődünk a gyerekekkel, szüleinkkel, dolgozunk, otthonunkat se hanyagoljuk el, sőt futni vagy edzeni járunk, esetleg nyelvet tanulunk, csak arra az emberre nem marad időnk, aki valaha a világot jelentette a számunkra. Vagy épp neki fárasztó már a velünk való időtöltés, mert nem vagyunk elég érdekesek.

Hosszú időn át el lehet evickélni így a mindennapokban, sőt panaszkodni se panaszkodunk nagyon, de a szívünk mélyén érezzük, hogy egyedül maradtunk. Bárhová mennénk, a másiknak nincs kedve, nem ér rá vagy fáradt. Velünk lenni fáradt, mert máshoz nem mindig.

Vajon meddig tartható ez az állapot? Egyesek sokáig bírják, legfeljebb barátokkal vigasztalódnak, de eljöhet az a pillanat is, amikor már ez se elég. Ekkor viszont borul a bili…

A házasság erős kötelék, ha a benne élők tesznek érte. Ha nem hagyják, hogy elszürküljön. Ez viszont kemény munka, mindennapos akarat és igyekezet kell hozzá. A 21. század embere sajnálatos módon ezt nem díjazza különösképpen. Kivételek persze mindig akadnak. Szerencsére.

Oktatás és nevelés területén dolgozom, de minden szabadidőmben írok. Szeretek belesni a hétköznapok függönye mögé és közben keresem az embert, a nőt a jól legyártott álarcok mögött. Néha meséket is írok, de gyakrabban novellákat, cikkeket és apró vicces történeteket.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here