Szépnek lenni nehéz

Ahogy belépek az irodába, látom, hogy a férfi kollégáim elégedetten pihentetik rajtam a szemüket. Jóleső érzéssel tölt el. Pedig nem is sejtik, mekkora munka rejlik emögött. Mert akárhonnan is nézem, szépnek lenni nehéz.

És itt nem csak a reggeli rutinra gondolok. Rutint mondtam volna? Inkább rituálé. Az állandó szőrtelenítés, hajmosás, szemöldökszedés olyan, mint a takarítás: olyan sosincs, hogy minden készen van. Ez egy végtelen történet. És néha már nagyon unom.

 
 

Viszont állandóan ragyogni, na, az már egy másik tészta. Nem is sikerül mindenkinek, pedig cseszheted a külső szépséget, ha belülről nem árad az energia. Pontosan tudod, miről beszélek: van az a munkatársnőd vagy ismerősöd, akit képtelenség nem észrevenni. Akit pont nem érdekel, hogy lóg rajta pár plusz kiló, mert a lehengerlő mosolyának még a leghűségesebb férfiak sem tudnak ellenállni.

De nehéz ilyennek lenni, ha már megtépázott az élet, és a gonosz esőfelhő mindenhova követ. Nem is gondolom, hogy lehetne, vagy egyáltalán kellene állandóan 110%-on pörögni. Őszintén, belülről boldognak lenni, erősnek lenni a legnagyobb kihívás. Talán egy élet munkája sem elegendő hozzá. Mégsem gondolom azt, hogy mindez lehetetlen.

Emlékszem, tavaly minden nap reggel ötkor keltem, hogy időben beérjek a munkahelyemre. Közben folyamatosan kaptam a nem túl szívderítő híreket apám rosszindulatú daganatáról. Mellé fizethettem még a rengeteg tartozását is, segítség nélkül, magamra hagyva.

Voltam napok, amit magasról tettem rá, hogy a munkahelyemen tündököljek. A társaságban bekuckóztam magamat a sarokba és örültem, hogy még egy napot sikeresen átvészeltem. Igazából büszkeséggel töltött el, hogy még így sem török meg. Hogy erősebb vagyok, mint az elsőre gondoltam.

Mert egy nő képes fákat gyökerestől kitépő viharban is túlélni. És amikor a vihar elcsitul, ki tudja, hogyan, de megrázza magát, és emelt fővel tovább megy. Amikor hozzászoktam a rossz hírekhez, vettem egy mély levegőt, és a jobbik arcomat mutattam. Magamra erőltettem egy mosolyt, ami egyre inkább természetessé vált.

Most már tudom, hogy ezért láttak szépnek. Mert képes voltam bármilyen nehézség ellenére egyenes háttal mosolyogni.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here