A varázslatos magas sarok

Egy pár magassarkú cipő kicsit olyan, mint a a vörös rúzs vagy a kis fekete ruha: mindenkinek jól áll, és soha nem okozhat csalódást. Lehet tűsarkú, körömcipő vagy elegáns lakk – mindegy, ebből úgyis szerelem lesz!

 
 

Pedig a magassarkú viselése minden, csak nem kényelmes. Kell lennie valami extra vonzerőnek, amiért mégis alkalmanként reggelente ezt választjuk a lapos talpú párjaik helyett. A Spine Health Institute felmérése szerint a nők 72%-a visel alkalmanként magassarkút. Ezen cipőimádók fele 18-24 év közti, 42%-uk 20-49 éves, 34%-uk pedig 50 év feletti. Ez nagyjából azt jelenti, hogy a gyerekeket (még szép) leszámítva a felnőtt női korosztály odavan a különleges lábbeliért.

Egy pár magassarkú észrevétlenül is nőies járást ad viselőjének. Magassarkúban nem olyan egyszerű járni, ez külön művészet, amit el kell sajátítani. Én legalábbis emlékszem, amikor először cseréltem le a tornacipőt: faltól falig támaszkodva vergődtem le az iskoláig, és a mai napig isteni csodának fogom fel, hogy nem estem egyszer sem orra. A magassarkútól mindig kicsit kileng a csípő – ennyi elég is ahhoz, hogy minden férfi szem rád szegeződjön.

Érezzük, hogy figyelemfelkeltő. Egy kísérlet kedvéért egy nőt kihelyeztek az utcára (na nem úgy), majd egy kérdőívvel a kezében férfiakat kellett leszólítania válaszadáshoz. A lány a ruháját nem változtatta, a cipő viseletét azonban három alkalommal is lecserélte. Először lapos talpúban, majd kicsit emelt sarokban, végül igazi, rendes tűsarkúban szólította le az utca emberét.

Érdekesség, hogy a válaszadó nőknek teljesen mindegy volt, mit visel a lány, a férfiaknál viszont éles különbségek mutatkoztak. Amikor a lány csak lapos talpú cipőt viselt, a megkérdezettek 40%-a méltatta válaszra. Ez az arány a közepes-sarkúnál felugrott 60%-ra, magassarkú esetében pedig 80%-a állt meg habozás nélkül.

Optikailag megnyújtja a lábat. Hiába csak pár centi, valahogy mégis sokkal hosszabbnak tűnik tőle a láb. A méteres combokat pedig köztudottan imádják a férfiak. Olyannyira, hogy egy felmérés kimutatta: a magassarkút viselő nők ambíciózusabbnak, intelligensebbnek és függetlenebbnek tűnnek.

Ezen felül egyfajta sikerességet és magabiztosságot sugároz, sőt viselőjét jobb anyagi színben tünteti fel. Egy pár magassarkú megemeli a viselőjét jó pár centivel – ami szó szerint nagyságot, komolyságot ad. A nőket első benyomásra amúgy sem az erővel, hanem a finomsággal, törékenységgel szokták azonosítani. Nesze neked szavak, tényleg elég a ruha és a testbeszéd.

Nagy hatással van ránk persze a popkultúra. Gyakorlatilag az összes hírességet csak magassarkúban látni, hiába tudjuk, hogy a kisközértbe valószínűleg tornacipőben szaladnak le. Jöhet bármilyen reklám: a nő biztos, hogy magassarkút fog viselni. Ezt szoktuk meg egyébként is: fontos eseményeken, ünnepségeket, randevún szinte elvárás. És bármennyire is fájdalmas 2 óra viselés után, egy pillantás a tükörbe, és megérted, miért érdemes szenvedni.

A magassarkú az erőt is szimbolizálja. Az összes komolyabb üzletasszony nem véletlenül nem ismeri a lapos talpú cipőt: jellegtelennek tűnik bennük.

A választás persze a tied – nem kötelező magassarkúban felkelni, létezni, lefeküdni. Néha viszont igenis önbizalmat ad, hiszen varázsütésre előhívja a legnőiesebb éned.

 

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here