Dollármilliomosok a történelemben 2. Rész

Luxusautók, villák, üzlethálózat világszerte… bundák, ékszerek, címlapok. Sokan ezzel azonosítják a gazdagságot, pedig a történelem igazán tehetős emberei ennél sokkal többet birtokoltak.

 
 

Andrew Mellon például bankár, vállalkozó, iparos, filantróp, műgyűjtő, az Amerikai Egyesült Államok Államkincstárának titkára. Az 1855-ben született, pittsburgh-i Mellon húszévesen csatlakozott apja bankár vállalkozásához, melyet 1882-től tulajdonolt. Ettől kezdve a cég óriási növekedésnek indult. Acéllal és olajjal is foglalkozott, több nagyvállalat megalapítása fűződik a nevéhez. Az 1920-as évek elejére a vagyonát nem kevesebb, mint 188 milliárd dollárra becsülték.

A skót Andrew Carnegie fiatalon került az ígéret földjének számító Amerikába. A Carnegie Mellon University későbbi alapítója Pennsylvaniában telepedett le a családjával, és egy gyárban kezdett el dolgozni. Később a távírda alkalmazta, 1853-ban pedig a vasúttársasághoz került, ahol nagy szaktudásra és tapasztalatra tett szert, és hamarosan elő is léptették. A szemfüles férfi nem csak sokat tanult, hanem sokat is invesztált különféle üzletágakba, ezzel alapozta meg későbbi vagyonát. 1865-ben kilépett a vasúttársaságtól, és fő érdeklődési körére, az acélgyártásra kezdett el fókuszálni. Megalapította a világ legnagyobb acélgyárát, a Carnegie Steel Corporation-t, és megreformálta az amerikai acélgyártást. 1901-ben kiszállt az üzletágból, eladva gyárát, mellyel így összesen mai értéken számolva 310 milliárd dollárt kaszált.

Rockefeller neve ma is a hihetetlen gazdagság szimbóluma. Nem is csoda, John D. Rockefeller vagyona mai értéken számolva 340 milliárd dollárt ér. Tizenhat évesen állt munkába egy könyvelő cég alkalmazottjaként. Húszévesen már kereskedőként dolgozott: szárított takarmánnyal, gabonával, hússal és egyéb termékekkel foglalkozó üzlete már az első év végén is busás hasznot hozott. Rockefellernek remek megérzései voltak: az 1860-as években olajfinomítót nyitott, mely hamarosan a környék legnagyobbjává nőtte ki magát. 1866-ban testvére, William is csatlakozott hozzá: együtt nyitották meg a második olajfinomítót. A kedvező gazdasági helyzetnek is köszönhető, hogy olajbizniszük felvirágzott, és a világ legnagyobbja lett. Rockefeller gazdagságát jól jellemzi az, hogy abban az időben Amerika gazdasági tőkéjének 1,5 százaléka az ő termeléséből származott.

A cikk első részét itt olvashatod

fotó: Internet

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here