Egész Olaszországot karanténba zárják

 

 
 

Egész Olaszországot lezárták az egyre terjeszkedő koronavírus-járvány miatt. A határozat kedden lépett érvénybe, és mintegy 60 millió embert érint.

Azt azért érdemes hozzátenni, hogy a karantén (remélhetőleg csak) április 3-ig lesz érvényben. A thelocal.it olasz magazin szerint az áprilisig tervezett temetéseket és esküvőket is elhalasztják, az egyetemek, iskolák sem nyithatnak ki. Olaszországban egyébként több mint 9000 fertőzöttről tudunk, ebből eddig 463 eset volt halálos kimenetelű.

A szigorú határozat nem csak annak köszönhető, hogy egy nap alatt drasztikusan megemelkedett a fertőzöttek száma. Pár napja csak „Észak-Olaszország bizonyos területeire vonatkozott a tilalom, az ottani tartományokban élők közül több ezren fittyet hányva a karanténnak elindultak az ország déli szegleteibe. Roberto Burioni milánói mikribiológus és virológus szerint „a hírek kiszivárgásával az emberek próbálnak elmenekülni, ezzel épp az ellenkezőjét érik el annak, amit terveztek a karanténnal.” – írja a The Sun brit hetilap.

A dél-olaszországi Puglia elnöke, Michele Emiliano korábban a Facebookon osztotta meg aggodalmait: „Ne hozzátok el a járványt Pugliába. Megfertőzitek a testvéreiteket, nagyszüleiteket, szüleiteket.”

Olaszország messze a legfertőzöttebb hely jelenleg Európában, egyedül Franciaországban, Spanyolországban és Németországban regisztráltak még 1000 feletti beteget. Kelet-Európa messze elmarad a nyugati országoktól, a szomszédos Romániában 17, Horvátországban 13 esetről tudunk eddig, de Ausztriát leszámítva a környező országokban relatív csekély a fertőzöttek száma. Magyarországon jelenleg 12 koronavírussal fertőzött beteget ápolnak.

Külön elgondolkodtató egyébként, hogy közvetlen, ijesztő (?) veszély kell ahhoz, hogy országok és vezetőik végre cselekedjenek. Bár az ellenszert még nem fejlesztették ki, a koronavírus messze nem olyan veszedelmes, mint ahogy az elsőre tűnik. Azoknak, akik szeretik a számokat (a worldometers.info friss adatai alapján): idén eddig

  • 200 ezren lettek öngyilkosok
  • 469 ezer ember halálát okozta túlzott alkoholfogyasztás
  • közel egymillió dohányos halálát okozta a cigaretta
  • 58 ezer nő halt bele a szülésbe

és végül, de nem utolsó sorban:

  • 4031 emberrel végzett a koronavírus
  • 64277-en viszont már felépültek belőle.

Szóval mielőtt eluralkodik rajtad a pánik, gondolkozz egy kicsit. A számok nem hazudnak.

Képek forrás: internet

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here