Elment Bálint gazda

Talán sokan egy életet át képesek megjátszani magukat, de néhány embernek a tekintetéből látszik az a tiszta jóság és alázat, ami olyan kevesekben van meg. Bálint gazda ezzel a tekintettel szemlélte a világot.

Személy szerint én még gyerekként, egy kertészeti magazin hasábjain pillantottam meg először. Fogalmam sincs, hogyan, talán a fotós is ügyesen kattintott, de a képek teljesen átadták, mennyire szereti a munkáját. És valószínűleg nem csak én vagyok ezzel így. Bálint gazdát még az is a szívébe zárta, akit a legkevésbé sem érdekelt a gazdálkodás és a természet világa.

 
 

Őszintén szólva egy kissé meg is vagyok illetődve – olvasom az élettörténetét, és jeges borzongással vegyített düh és szomorúság fut át rajtam. Zsidó származása miatt 1942 karácsonyán behívták munkaszolgálatra, egy évvel később pedig a mauthauseni és gunskircheni koncentrációs táborba került. Egy nappal a tábor amerikai felszabadítása előtt harmadmagával megszökött. Ekkora már 42 kg-ra lefogyott.

Mégsem borzalmas története tette őt ismertté. Nyugdíjazásakor a Magyar Televízió Ablak című műsorának állandó munkatársa lett egészen 2009-ig, később számos politikai párt is megkereste. Idős korában is rengeteg társadalmi munkát végzett, rendkívül aktív életet élt.

Közel százegy év élettörténetét természetesen nem lehet pár sorban leírni. Úgyis a derűs mosolyára és arra a mély bölcsességre fogunk inkább emlékezni, ami belőle áradt.

Kép forrás: internet

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here