Férfi-női barátság? Van ilyen?!?!

A férfi-női barátságban a többség szeretne hinni. Persze legbelül mindenki tudja a szíve mélyén: a történet soha nem teljesen kerek. Ritka kivételek természetesen mindig akadnak. Hiszen a statisztika szerint ötösöd is lehet a lottón.

Mit jelent egyáltalán a barátság? Lebutítva: Olyan, két személy közti szoros viszony, amelyben szexualitásról vagy gyengéd, romantikus érzelmekről nem beszélhetünk.

 
 

Fontos leszögezni: nem arról van szó, hogy jól kijössz a férfi kollégáiddal, esetleg bírnak a párod haverjai. Bizonyára már te is tapasztaltad, mennyire jó társaság lehet egy férfi, akár vonzalom nélkül is. Sajnos ez maximum két másodpercig tart. Valamelyik fél részéről, ha minimálisan is, de számítani lehet plusz kívánságokra. Ezek persze általában megmaradnak a fejekben – de ne tagadd, téged is üldöztek már „illetlen” gondolatok egy barátság kapcsán.

Csak sajnos ennél mi sem természetesebb. Ha már csak az egyik fél valamelyest attraktív, előre látható a tragédia: Lúzer Laura beleszeret Alfahím Aladárba. Ezen felül szintén adott a probléma: egy mélyebb érzelmi szinten előbb vagy utóbb, de beindulnak a párkeresési ösztönök.

Mit mondanak erre a tudomány emberei?

Egy felmérésben egyetemistákat kérdeztek arról, hogy egy tízes skálán mennyire tartják vonzónak ellenkező nemű barátjukat. A lányok négy, míg a fiúk 5 pontot adtak a másiknak. Véleményem szerint ez nem rossz, csak egy feszültségmentes barátsághoz nem elég.

A Journal of Social and Personal Relationship lapban megjelent vizsgálat is arról számolt be, hogy valamennyi vonzalom mindig ott lebeg a levegőben. Ami inkább furcsa, hogy ez a nők 47%-át, míg a férfiaknak csak 22%-át zavarta.

Ezek után nem meglepő, hogy a férfiak kisebb része utasította el csupán egy esetleges szexuális együttlét lehetőségét. Sőt, sokak egyenesen rosszul élték meg, ha egy idő után a jó viszony nem járt extrákkal. Ők persze a híres barátzónában maradtak. Kérdés, hogy ezek után mennyire voltak eredetileg amúgy is jó barátok.

A felmérésből az is kiderült, hogy ez gyakran zavart okozott a megkérdezettek párkapcsolatában. Ennek megállapításához mondjuk nem kell brit tudósnak lenni. Érdemes számolni egy jól működő kapcsolat esetén, mennyire köthetünk egyáltalán szoros barátságot az ellenkező nemmel. Bizonyára van, aki ezt jól tudja kezelni – de a többség esetében akarva-akaratlanul felüti fejét a féltékenység.

Egy másik kutatás szintén lelombozó eredményre jutott. A vizsgálat szerint ugyanis nők és férfiak egy jó barátságban épp azokat a tulajdonságokat részesítették előnyben, mint egy klasszikus kapcsolat esetében is. A férfiak szexualitást, a nők biztonságot, oltalmazás vártak.

Nem kell ettől még elkeseredni: a vonzalom mellé azért valódi, önzetlen szeretet is párosulhat. Csak a naivitást felejtsük el; a kisördög olykor-olykor mindenki vállán felbukkan.

fotó: Pinterest

 

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here