Gügyögés helyett babanyelv – így fog választékosan beszélni a gyermek

Szinte hetente napvilágot lát egy új kutatás, mely szerint az ember életének első pár hónapja különösen meghatározó. Ha ebben az időszakban odafigyelsz a babádra, az később sokszorosan meghálálja magát. Egy újszülöttnek szeretet, kiemelt figyelem és törődés kell már az első hónapokban is – mert hiába nem fog emlékezni rá, a tudatalatti elraktároz minden apró információt.

A Washingtoni Egyetem legfrissebb kutatása szerint a „gügyögés” helyett sokkal célravezetőbb, ha inkább babanyelven beszélünk a kicsivel. Két csoportot vizsgáltak meg: az egyikben a szülők babanyelven kommunikáltak a csecsemőkkel, a másikban csak egyszerűen gügyögtek a picinek. A kísérlet kimutatta, hogy azok a babák, akikkel ténylegesen kommunikálni akartak, gyakrabban próbálkoztak a válaszadással, hónapokkal később pedig már sokkal jobb beszédkészséggel rendelkeztek.

 
 

A jó hír az, hogy nem kell külön tanfolyamra beiratkozni, a babanyelv mindenkiben „ott lapul”. Sok szülő abba a hibába esik, hogy amikor a baba gügyög, válaszként csak visszagügyögi, amit hallott, így a gyermek nem tanul semmit. A babákkal való helyes kommunikáció lényegében abból áll, hogy magas hangon, lassan, a magánhangzókat nagyon elnyújtva beszélünk. A gyermek ezt egy vidám, szeretetteljes, érthető nyelvként érzékeli, szívesebben próbál válaszolni.

Nagyon fontos viszont, hogy ne essünk a ló túloldalára. A Cambridge-i egyetem egy fiatal édesanya és kisbabája kommunikációját vizsgálta. A kísérletben az anya magas hangon, lassan, elnyújtott magánhangzókkal beszélt a gyerekhez – ekkor a baba erőteljesen figyelt, koncentrált. Amikor viszont az édesanya normális tempóban, felnőttként kezelve a gyermekét beszélt hozzá, a baba azonnal elvesztette a figyelmét. A vizsgálat továbbá kimutatta azt is, hogy a baba agyának elektromos jelei szinte együtt pulzáltak a beszéd ritmusával – ez különösen akkor volt tetten érhető, mikor az anya mondókákban, ritmikusan beszélt.

A washingtoni kísérlet egyébként konkrét eredményekkel is szolgált. A babák hétvégente egy speciális mellényt viseltek, mely felvette a szülők és a baba közti kommunikációt. A hangfelvételek a gyermekek 6, 10,14 és 18 hónapos korukban készültek és egészen pontos, számokban mérhető eredményeket mutattak. A babakommunikáció általában a 14 és 18 hónap közt hozta meg a gyümölcsét. A 14. hónaptól kezdve a babák már rendszeresen használtak szavakat, a 18. hónapra pedig mintegy száz szót is elsajátítottak. Azok a babák, akikhez a szüleik inkább csak gügyögtek, ez megállt 60 szónál.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here