Hogyan épülj fel két nap alatt a megfázásból? Kipróbált tippek a házipatikából

Nincs tél megfázás nélkül – egyszer egy évben legalábbis szinte mindenki átesik ezen a nem túl kellemes időszakon. Enyhébb esetben viszont nem kell feltétlenül rohanni a legközelebbi patikáig.

 
 

Kevesen tudják, de a nátha külsőleg nem gyógyítható. Az immunrendszerednek kell felvennie a harcot a makacs betegséggel, te legfeljebb csak a tüneteket enyhítheted. Nekem már bevált rituálém van arra, hogy mihamarabb újra az egészségesek táborát erősítsem.

Kezdetnek például ne menj be dolgozni. Tudom, ez munkahelyfüggő. A legtöbben viszont úgy viszonyulnak hozzá, hogy egy kis megfázás miatt nem fogják a napot otthon tölteni. Szerintem ez nem jó hozzáállás. Ha érzem, hogy baj lesz, inkább kiveszek egy szabadnapot, és pihenek, ahelyett, hogy még jobban beleessek a szakadékba. Ezzel a munkaadóm is jobban jár; inkább egy-két napot essek ki, minthogy másfél hetet végigszerencsétlenkedjek félgőzzel. És így legalább a kollégáknak sem ártok.

Hogy a pihenés teljes legyen, csökkentsd a stresszforrások számát a minimumra. Csak a legszükségesebb e-mailekre válaszolj, és a telefonálást se erőltesd, ha olyan személy hív, akinek egyébként nem szívesen veszed fel. Próbálj meg annyit aludni, amennyit csak bírsz. A párodtól pedig minimum óránként egy gyógypuszit kell, hogy kapj.

Valószínűleg minden házorvos kedvenc mondata a “fogyasszon sok folyadékot”, de nem véletlenül. És ha már folyadék, akkor az egyik legjobb, amit tehetsz magadért, az a vízhajtó tea. Persze senkinek sincs kedve egy nap alatt ötvenszer WC-re menni, de ha ez az ára annak, hogy másnapra kutya bajom legyen, boldogan megfizetem. Ezzel gyakorlatilag kitisztítom a szervezetem.

A másik folyékony csodaszer a gyömbértea. Az íze nem épp fenséges, kissé erős, de hamar meg lehet szokni. Egy 2-3 cm-es gyömbérdarabkát forrázz le egy adag vízzel, majd ízesítsd jó sok mézzel és citrommal. Egy-két bögre, és máris jobban leszel.

A C-vitamin dömpingre a legjobb választás a narancs és a kiwi kombinációja. A narancstól szinte érezni fogod, ahogy az élet visszaszáll beléd! Fogj mindkettőből egy-egy darabot, vágd fel apró szeletekre. Keverd össze – olyan gusztusos desszertet kapsz, hogy azt fogod hinni, ez is olyan bűnös élvezet, mint a csoki.

Haladjunk tovább a gyógyulás útján egy kevésbé ínycsiklandozó finomsággal. Törj össze egy gerezd fokhagymát, és keverd össze mézzel. Ízre nem lesz olyan vészes, mint gondolnád, de nyilván nem egy nassolni való a csirkepörkölt után. Napi 2-3 kanál, és másnapra azt is elfelejted, hogy valaha beteg voltál.

Izzaszd ki magad! A bacik szerencsére a bőrön keresztül is tudnak távozni. Burkold be magad két hatalmas, meleg takaróba – gondolom ezt nem kell kétszer mondani. Egy idő után nem lesz túl kellemes, de szükséges, és ha már nagyon kiver a víz, úgyis bármikor vehetsz egy gyors zuhanyt.

Ha még ennek ellenére is huzamosabb ideig rosszul érzed magad, jobban teszed, ha meglátogatod a háziorvosod, de legalábbis a gyógyszertárig elmész. Túl hosszúra elnyújtani egy megfázást teljesen felesleges.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here