Rajzolj magadnak arcot! Vagy már van? Akkor csak finoman sminkelj!

Mind ismerjük a 80 éves túlsminkelt öregasszonyokat, akik szó szerint újra rajzolják az ajkaikat tűzpiros rúzzsal. Persze nem jobb az sem, mikor valaki annyi festéket visel az arcán, hogy a smink nélküli vidáman elmennél mellette az utcán.

 
 

Kezdjük is az elején: alapozó. Ha túl világosat használsz, világítani fogsz a sötétben. Ha túl sötétet? Akár 10 évvel is öregebbnek tűnhetsz. A szépségápolás sajnos itt még nem áll meg, fontos, hogy a bőrtípusodnak megfelelő alapozót válassz. Ha ez megvan, akkor még mindig nem mindegy, hogy a téli fehér, vagy a nyári napbarnított arcodra használod. Ha nem sajnálod rá a pénzt, akkor bizony megéri a két évszak szerint bevásárolni. Az sem baj, ha a nyakad is szép átmenetesen lealapozod, hogy ne tűnjön úgy, mintha maszkot viselnél.

A korrektort ne alapozó helyett használd – nem véletlen két külön termékről van szó. A korrektor elsősorban csak a bőrhibák elfedésére szolgál, ha az egész arcodat elfeded vele, garantáltan ordítani fog rólad a „vastag bőr”.  A szem alatti karikákra viszont a bőrszínedhez képest egy-két árnyalattal világosabb színt vigyél fel, különben nem lesz nagy változás.

Szemöldök – csodás, hogy a 2000-es évek papírvékony szemöldöke leáldozott, de azért még akadnak apró hibák. Ha szeretnél természetes maradni, semmiféleképp se folyamodj a sokak által kedvelt leborotválom, majd újra rajzolom alkotómunkához. Ez kreatív, és bármikor varázsolhatsz magadnak csodálkozó vagy mérges tekintetet, de a jóízléstől elég messze áll. Egyébként ahhoz, hogy feltuningold a szemöldöködet, számtalan eszköz áll a rendelkezésedre: szemöldökpor, – spirál, -ceruza, géles krém (tegye fel a kezét, aki ennek legalább a feléről hallott). A kevesebb viszont több: most épp a vastag szemöldök a menő, de azért nem kell felette – alatta kiszélesítened, ami már épp elég.

Megvan lelki szemeid előtt a látvány, mikor valaki ciklámenszínűre rúzsozza ki az ajkait? Nekem kisül a szemem tőle… fontos, hogy a bőrszínedhez megfelelő rúzst válassz, nem mindegy, hogy tél, tavasz, nyár, vagy ősz típus vagy. Ha nem vagy biztos benne, melyik típushoz tartozol, olvass utána, megéri!

Ha nagyon cserepes az ajkad, lehetőleg ne vigyél fel rá matt színeket. Arra is ügyelj, hogy a szájkontúr és a rúzs színe némileg egyezzen – nincs is szörnyűbb látvány egy megrajzolt szájnál.

A következő nagy kedvenc a pirosító. Ezt a legtöbben nem gondolják túl, egyszerűen csak felvisznek egy adag vörös plecsnit, hogy úgy nézzenek ki, mint a mosolygós bohócok a képeskönyvekben. Pedig ez nem nagy tudomány. Sokkal nehezebb meghúzni inkább a szemhéjon a tusvonalat – láss csodát, nem is sikerül mindenkinek. Nincs is annál rosszabb, mint mikor a nagy műgonddal felvitt tusvonalat két pislogással szétoszlatod. Ezt úgy kerülheted el legegyszerűbben, ha felviszel egy minimális szemhéjpúdert – így a festék egyszerűen nem tud majd megragadni.

És ha már szemek: a szemceruza a szemhéjra való, nem arra az alsó kis vonalra a szemed alatt. Mivel ez egy nedves rész, fél nap alatt gyakorlatilag elkenődik, mindamellett nem is egészséges, ha véletlenül összekened a szemgolyódat. Az alsó fekete vonal ráadásul nem is áll jól nagyjából senkinek, mert optikailag kicsinyíti a szemet. Alul inkább a halvány színeké a terep – az erős, vastag fekete vonalat hagyd meg a szemhéjadnak.

Kontúrozás. Ha már annyi energiát fektetsz a sminkelésbe, legalább a gondosan felvitt kontúrokat oszlasd szét, az már tényleg nem sok idő. Enélkül mindenki csak megrajzolt vonalakat fog belőled látni – ami alapból elég kínos.

És persze ami a legfontosabb: a sminkelést nem szabad túlzásba vinni! Nem egy génhibás nőszemély vagy, akit minden nap fel kell turbózni, hanem egy bájos nő, akinek a szépségét ki kell emelni. A túlzott sminkelés hosszútávon tartós önbizalomhiányhoz vezethet – hiszen az eredeti arcod már nem lesz elég.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here