Youtuber

Kattints! Tanulom magam

 
 

Tudom, a Dancsót már ismered. Meg a Szirmai Gergelyt is. Követed az influencerek roppant izgalmas életét instán, csak azt nem tudod, minek.

Ha jól sejtem, te sem voltál eminens tanuló a suliban. A gimit ki lehetett járni puskázással, az egyetemen pedig sok esetben magolási képességeid csillogtathattad meg. Ciki, hogy már nem emlékszel semmire a fizika-és töri órákról, de csak ezért még nem fogsz előfizetni a Natgeóra.

Mivel a tanulás sokunknál sajnos rossz emlékként maradt meg, legtöbb esetben fel sem merül, hogy ez élvezetes dolog is lehet. Utóbbira tökéletes példa a Tanulom Magam YouTube csatorna.

A tartalmat előállító srác csupa érdekes témát dob be, olyat, amire rá is kattintasz. Az egész abban különbözik az iskolai száraz tananyagtól, hogy itt a saját életünkkel kapcsolatos háttérinfókat tudhatunk meg. Nyilván művelt leszel, ha kívülről fújod az összes 19. századi magyar költőt, de ha nem érdekel, úgyis csak Petőfire fogsz emlékezni.

Külön szimpatikus, hogy vannak egyperces videói is. Kőkemény 60 másodpercet vesz el az életedből, mégis okosabb lettél aznapra, ráadásul a lelkivilágod is megnyugszik, hogy nem csak Kardashian-fenekeket nézegettél egész nap.

Ezen túl vannak a hosszabb, kifejtős tartalmak is. Kicsit az angol YouTube csatornákon már működő lifehack-videók mintájára olyan életmód-trükköket mutat be, amik megkönnyítik a mindennapjaidat. Ezek ráadásul valódi ötletek, tudományos kutatásokkal alátámasztva. Szóval, ha szeretnél jobb beszélgetőpartner lenni, vagy felpörgetni az agyadat tiltott szerek nélkül, minimum egy kattintást megér a csatorna.

Ha pedig villogni akarsz a barátaid előtt, hogy milyen művelt vagy, elég egy nap egy videóját megnézned. Úgyis fogsz olyan témát találni, ami érdekel: miért van a férfiaknak mellbimbója, miért leszünk szerelmesek, semmi kovalens kötés vagy másodfokú egyenlet.

Azt fogod észrevenni, hogy az első videója után már besötétedett, mert még 4-re rákattintottál. Pedig senki sem kényszerített a tanulásra. Sok iskolában így kezdeném a témába vágó tanórát. Akkor még talán némi infó meg is maradna a fejekben.

Ami pedig plusz dicséretet érdemel: az előadásmód. A srác kiválóan egyensúlyoz a laza stílus és a tudományos minőség között, némi humorral fűszerezve. Biztos volt anno olyan tanárod, akinek az óráira titokban imádtál járni, mert annyira jó fej volt. Na, itt is ez az érzésed lesz.

Mi sem jobb bizonyíték erre a 143 ezer feliratkozó és az, hogy egy-egy videóját is minimum több tízezren megnézik. Ha van gyereked, ebben az esetben nyugodtan leültetheted a számítógép elé. Hiánypótló magyar csatorna, végre valaki, aki miatt újból szomjazni fogod a tudást.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here