A gyanú 6. rész – Izabell

"Szegény anya! Ha hazaérek, bocsánatot kérek tőle. Tudom, hogy nem fog haragudni rám. Szeret engem, de ez nem jelenti, hogy bánthatom őt kedvem szerint."

Néha megdöbbentően ostobán tudok viselkedni, sőt mi több, szörnyeteg vagyok. Eddigi életem során csináltam már sok hülyeséget, kipróbáltam pár drogot is buliból, persze anya nem tudta, de ami a napokban zajlik…Nem látványosan, hanem bennem. A külvilág, azaz a családom, értsd anyát és talán Csanádot is, szenved tőlem. Legjobban azonban én szenvedek magamtól. Én nem ilyen vagyok, de minden jel arra mutat, hogy mégis.

Felkapom a vizet, szánt szándékkal bántom anyát és vele együtt magamat is. Ha a régi lennék, díjaztam volna, hogy palacsintát süt. Észrevettem volna, hogy mennyire rossz neki mostanában, és talán azt is, hogy elege lett a magányból, és erőt vett magán az ismerkedéshez.

 
 

Ezek óriási lépések, ám én önző módon semmire nem figyeltem fel, csak azon az estén, amikor egy dióhéjra harapva kivertem a balhét. Utólag azt mondtam magamnak, hogy egy fog igenis fontos, de gyorsan kiderült, hogy nem tört le, és egy apró héj bárkinél belepottyanhat a dióbelek közé. Annyira nem akartam tudomásul venni, hogy ez a jelenet nem a dióról szólt, hanem az én szorongásomról. Amikor elmeséltem Zsófinak, akit általános iskola óta ismerek, megdöbbent. Ő ismer engem, volt részünk kemény dolgokban, ezért tudtam, hogy amit mond, őszintén mondja.

– Iza, te idióta vagy! – mondta ki, amit én is tudtam. – Ha ezt folytatod, nem két embert fogsz elveszíteni hamarosan, hanem hármat.

– Hármat? Ki lesz a harmadik? Te? – néztem rá riadtan.

–Menj már! Engem biztosan nem. Ismerhetsz. Elveszíted anyukádat, és az is pokoli lesz, mer bár szeretitek egymást, nem lesz könnyű begyógyítani a sebeket, amit a viselkedéseddel okozol.

– Te nem bankban dolgozol véletlenül? – nevettem el magam. – Kezdem azt hinni, hogy van egy házi pszichológusom.

Nem mosolygott.

– Ne gyerekeskedj már! Nem vagyunk ostoba tinik, akik azt hiszik, miattuk forog a Föld! Gondolkodj inkább! Mi a fene bajod van neked?

Lehajtottam a fejem. Amit mondott, fájt, mert igaza volt.

– Csanád jó fej, de nem fogja végtelenségig bírni ezeket a játékaidat. Tudom, van pasi még ezer a világon, de te állítod, hogy szereted. Akkor jó lenne megtartanod és nem elriasztanod a hülyeségeddel.

– Jól van, bár könnyebb mondani, mint csinálni.

– Hiába bólogatsz most nekem, ne csapd be magad. A harmadik, akivel gond van, és a legnagyobb gond van, az te magad vagy. Nézz a tükörbe, és gondolkodj el alaposan azon, miért rettegsz ettől a helyzettől!

Mondtam, hogy pszichológus vagy. Lassan terápiába kell járnom hozzád.

Ennyit tudtam kinyögni, miközben egy lepusztult kávézóban bűn rossz kávét iszogattunk. Ha a borok közül a kannás a leggázabb, akkor a kávék kannás változatát biztosan ezen a helyen készítik. Szándékosan nem mondom, hogy főzik, mert ócska por íze volt a csészében lévőnek.

– Mit csináljak? – tettem fel a kérdést szánalmas arckifejezéssel.

– Nem tudom. Neked kellene tudnod, hogy mi a megoldás. Máskor hogyhogy nem jutott eszedbe ekkora hülyeség? Miért most kezdted el anyukádat gyanúsítgatni?

– Talán, mert Csanád túl fontos nekem.

– És anyád nem?

– De! Épp ez az!

– A francokat! Ha mindketten fontosak, akkor tedd helyére a dolgokat. A pasid, a pasid, az anyád meg az, aki mindig melletted volt. Egész életedben törődött veled. Csak azért, mert csinos, nem kell leírnod. Mások odalennének az örömtől.

– De…

– Hagyd abba! Nem lehet baj, hogy kedves! Ha undok lenne, akkor boldog lennél?

Nemet intettem.

– Iza! Jobb, ha nem turbózod magad tovább.

– Szerinted, beszéljek vele erről?

– Te ismered! Én nem tenném. Fura beszélgetés lenne. Mit kérdeznél? Hogy tetszik-e neki Csanád, mint pasi? Én biztosan haragudnék ezért a kérdésért.

– Akkor hagyjam, hogy a dolgok maradjanak ennyiben?

– Nem kell minden problémát azonnal megoldani. De felnagyítani se. Inkább élvezd, hogy van barátod, aki szeret. Ne rontsd el!

Éreztem, hogy azonnal elbőgöm magam. Mégis hálás voltam a fejbekólintásért.

A találkozónk után elmentem Csanádhoz, és elmondtam neki, hogy sajnálom a történteket. Megsimogatta a fejem, kicsit úgy, mint egy kiskutyáét, de jól esett. Azt felelte, valószínűleg fáradt vagyok, és ha van kedvem, péntek délután elmehetnénk kirándulni a Börzsönybe, egy kis túra kiszellőzteti az ember fejét. Tud egy kis vadászházat, ott éjszakázhatnánk.

Boldogan elmosolyodtam. Mennyire jó, hogy vannak körülöttem bölcsebbek, mint én! Ha magamra hagyatkoznék minden alkalommal, valószínűleg összeomlana a világom. Ebben persze van jó is, és rossz is. Sokat kell még tanulnom, hogy olyan higgadt és kiegyensúlyozott legyek, mint Csanád. Egyben azonban biztos vagyok: szeret engem, mert eltűri a hülyeségem. Mások már hanyatt homlok elmenekülnének, mert könnyebb a könnyebb utat választani.

Igaza van Zsófinak, nem kell, és nem is lehet minden problémát azonnal megoldani. Így hagyom elsikkadni, mert ha túl sokat agyalok, tényleg elefánt lesz a bolhából.

Szegény anya! Ha hazaérek, bocsánatot kérek tőle. Tudom, hogy nem fog haragudni rám. Szeret engem, de ez nem jelenti, hogy bánthatom őt kedvem szerint. Hazafelé menet az utcán jött rám a bőghetnék. Szerettem volna, hogy essen az eső, mint a filmekben, hogy ne látszódjon rajtam, de az égi rendező napsütést rendelt. Így csak törölgettem a szemem, és megkönnyebbülve léptem be az ajtónkon. A lakás üres volt, nem erre készültem. Megmosakodtam, és úgy döntöttem, csinálok egy gyors vacsorát kettőnknek, és megint a régi lesz minden. Anya és én. Ketten a világ ellen.

Folytatjuk…

Kép forrása: Pinterest

Oktatás és nevelés területén dolgozom, de minden szabadidőmben írok. Szeretek belesni a hétköznapok függönye mögé és közben keresem az embert, a nőt a jól legyártott álarcok mögött. Néha meséket is írok, de gyakrabban novellákat, cikkeket és apró vicces történeteket.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here