Balkezesek, ismerős?

Téveszmék és információhiány. Ez jellemzi a balkezességet, még napjainkban is. Még a közelmúltban is veréssel, szidalmazással büntetett balkezesség nem egy “rossz szokás”, hanem a jobb agyfélteke dominanciával magyarázható. Manapság már kevésbé “üldözött” dolog, ez ki is derül a statisztikákból: egyre több a balkezes (azaz egyre kevesebb gyermeket próbálnak leszoktatni a bal keze domináns használatáról).

 
 

Hogy miért, mikor és hogyan alakulhat ki a balkezesség? Ez egy összetett kérdés. A születéskor fellépő stressz ugyanúgy kiválthatja a balkezességet, mint a terhesség alatti magasabb tesztoszteronszint. De akár egy hosszabb kézsérülés is előidézhet balkezességet: mivel hosszabb távon kényszerül valaki a bal kezét használni, később már nem tér vissza a jobb keze domináns használatához.

Azt, hogy ki a jobb vagy a balkezes, egy egyszerű megfigyelés alapján is meg lehet állapítani: aki spontán a jobb kezével integet, vagy a karjai összefűzése során azt teszi felülre, az jobbkezes, aki fordítva teszi, az pedig balkezes. Emellett persze van egy hivatalosabb, tíz kérdésből álló teszt is, az Edinburgh Handedness Inventory, amely a féltekei dominanciát hivatott vizsgálni.

Nemcsak a magyar nyelv említi negatívan a balkezeseket: a latinban, az angolban, az ír nyelvben és a norvégban is hátrányosan különböztetik meg a “balosokat”, fura szerzetnek, hanyagul elvégzettnek, vagy baljósnak titulálva őket.

Éppen itt az ideje, hogy ennek véget vessünk, ugye? Hogy jó példával járjak elől, gyűjtöttem pár olyan szót, amelyben a “bal” kifejezetten jó értelemben szerepel… Balaton, Balázs, balansz, balzsam, balett…

No, de viccen kívül: augusztus 13-a a balkezesek napja, éljenek, írjanak és alkossanak bátran!

Szerző: Kalla Tímea

 

 

 

 

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here