Család

A családnak nincsen mértékegysége vagy tudományos definíciója. A család olyan sokat jelent, hogy azt nem hogy egy mondatban megfogalmazni nem lehet. Egy azonban biztos: család nélkül aligha tudnánk létezni, s ha van ki(k)hez hazamenni, annál nagyobb kincs nem létezik az életben.

 
 

Gyermekekkel és családokkal foglalkozó szakemberként meggyőződésem, hogy a boldogság kulcsa nem olyasmi, ami látható, nem tárgyakban vagy javakban mérhető. Család nélkül olyanok vagyunk, mint egy fa a gyökerei nélkül – látszólag állhatunk stabilan, de egy kisebb szellő már megbillenthet.
A kiegyensúlyozott és boldog élet alapját azok a dolgok adják, melyeket a családunktól kapunk: odafigyelés, törődés, őszinteség, biztonság – ezek azok, melyek a „fát” mélyen a földbe gyökereztetik, s jöhet bármilyen szél, az akkor is ott fog állni.
Ez nem azt jelenti, hogy nincsenek viták és súrlódások, hanem azt, hogy jó esetben a biztonságot jelentő nyugvópont mindig visszaáll, ezzel nyújtva a stabilitás érzését, s az életünk során egy olyan tapasztalatot, mely szerint a világnak szüksége van ránk, fontosak vagyunk, nincs mitől félnünk, hiszen sosem leszünk igazán egyedül, támasz nélkül.

Ma, a családok világnapján gondoljunk a családunkra, azokra az emberekre, akiket vér szerint nekünk szánt az élet, s azokra, akiket mi magunk választottunk meg a családunknak!

 

 

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here