„Negyven körül már lázad olykor az ember”

Interjú Gálvölgyi Dorkával, a Hatszín Teátrum ügyvezető igazgatójával

 

 
 

A Femme Fatale rovatunkban olyan nőket szólaltatunk meg, akik szerintünk fontos munkát végeznek nőként. Te színházat vezetsz. Hogyan, mikor keveredtél a színházhoz? Vagy a név kötelez?

Nem, azt gondolom, hogy a név erre semmiképpen nem kötelez… Sőt! Az apukám nagyon ellenezte, hogy színházzal foglalkozzak, de negyven körül már lázad olykor az ember. Természetesen mindig is imádtam a színház világát, korábban dolgoztam is színházban, de soha nem akartam színházi vezető lenni. Közel négy éve megkeresett Horváth László, hogy a cégcsoportja vásárol egy házat a Jókai utcában, ahol korábban is volt egy színházterem az épületben és ő szeretne ott egy színházat, hát így kezdődött…

Színházat alapítani Budapesten? Mit gondoltál akkor? Nem volt még elég színház?

Azt gondolom, hogy rengeteg csodás színház működik jelenleg Budapesten, de színházból és kultúrából soha nem elég! A Hatszín Teátrum két és fél év alatt 90 ezer nézőt fogadott, ez minket igazol. Az első évadunkban próbálkoztunk új és saját bemutatók létrehozásával, de azt tisztán látni lehet, hogy csupán jegybevételből színházat fenntartani nem lehet. Ebben az évadban a produkciók jelentős része befogadott előadás, de mindegyik a „mi gyerekünk”, amelyekre büszkék vagyunk.

Olyan színházad lett, amilyet álmodtál?

Összességében büszke vagyok a Hatszín Teátrumra. Nagyon sokan ismernek és kedvelnek bennünket. A szívemre téve a kezemet azonban nagyon hiányoznak a saját bemutatók, a saját produkciók.

Nőként, családanyaként, kutyagazdiként, hogyan tudsz egyszerre mindenhol helytállni? Tudsz egyáltalán? Vagy ez egyike azoknak a  hülye kérdéseknek, amit mindig feltesznek a sikeres nőknek?
Röviden: nehezen. Hosszabban, nagyon igyekszem! A gyerek az első és a családom. A férjem, Péter nagyon sokat segít nekem, mindenben számíthatok rá és ez csodás dolog. A kutya is gyerek, így ő is nagyon fontos. A nagyfiam már külön él, így őt amúgy is csak ritkán látom sajnos. Minden percemet szigorú időbeosztás szerint élem, ez néha nagyon fárasztó, a nyárra, a nyaralásra nagyon nagy szükségem van.

Van különbség egy női és egy férfi színházvezető között szerinted?

Biztosan van különbség, én nem vagyok véreskezű vezető, és gyakran érzem is, hogy próbálnak „nőként” kezelni. Ezt nagyon nehéz megtanulni, de azért lassan, de biztosan ebben is haladok. Az érzelmek talán nekünk nőknek fontosabbak, ebben a világban pedig meg kell edzenie a lelkét az embernek.

Hogyan indul és hogyan végződik egy napod?

Huh. 5:30-kor órára kelünk, gyerek és kutya logisztika, utána irány a színház. Minden nap más délutáni elfoglaltsága van a gyereknek, így rohanok érte, viszem és hozom. Amennyiben este én ügyelek a színházban, akkor a férjem fekteti le este, de igyekszem megoldani, hogy esténként vele legyek. Mikor kicsi volt olvastunk minden este, mostanában az esti harminc perc beszélgetés csak a miénk. Fektetés után kutya, munka és kicsi háztartás. Majd másnap ugyanez elölről.

Az idei évad egyik előadását Alföldi Róbert rendezi. Mesélsz nekünk az előadásról, és Hernádi Judit különleges játékáról?

A Mi történt Baby Jane-nel? nagyon fontos előadás számunkra, hiszen nagy megtiszteltetés, hogy Alföldi Róbert a Delta Produkció jóvoltából nálunk rendezett. Csodálatos színésznők játszanak az előadásban, Hernádi Judit szerintem, na persze elfogult is vagyok, jutalomjátéka ez, a színjátszás magasiskolája. Kiss Mari, Hartai Petra, Bercsényi Péter és Kovács Máté remek játszótársai a darabban.

Hogyan látod magad 10 év múlva? Hol leszel éppen egy októberi napon és mit csinálsz majd?

A valóság, hogy mi lesz, azt nem tudom. Amit szeretnék, mint helyszín, egy prosperáló sikeres színház, legyen mondjuk a Hatszín Teátrum egyik irodája, a jelenlegi maréknyi, de csodás kollégáimmal együtt egy kiváló bemutatóra készülve. Miközben a gyerekeim már révbeértek egészségesek és boldogok. A családom jól van, és a férjem otthon vár a kutyával… Valahogy így nagyon jó lenne!

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here