Rosalia Lombardo, Szicília Csipkerózsikája

“A világ egyik legjobban megmaradt múmiája a palermói kapucinus szerzetesrend katakombáinak mélyén nyugszik, ahol vele együtt 8000 holttestet helyeztek örök nyugalomra.”

A világ egyik legjobban megmaradt múmiája a palermói kapucinus szerzetesrend katakombáinak mélyén nyugszik, ahol vele együtt 8000 holttestet helyeztek örök nyugalomra.

Rosalia Lombardo 1920-ban kétévesen, egyes források szerint két és fél évesen hunyt el tüdőgyulladásban, ami a spanyolnátha következménye volt. Édesapja mérhetetlen fájdalmában nem tudta feldolgozni kislánya elvesztését, ezért felkért egy bizonyos Dr. Alfredo Salafiát, hogy balzsamozza be Rosaliát, hogy örökké láthassa arcvonásait. A sors keserű fintora, hogy ő és a balzsamozást végző orvos is nem sokkal később elhunyt.

 
 

Más holttestek is mumifikálódtak a katakombák mélyén, de nem ilyen tökéletesen, ahogy az övé. A kislány holtteste csodálatos módon megmaradt, és a látogatóknak ma is úgy tűnik, mintha naponta többször is kinyitná a szemét, pislogna.

Sokáig azt hitték, hogy nem derül fény a balzsamozás titkára, hiszen az orvos a felhasznált anyagok nevét és összetételét a sírba vitte, de később megtalálták a jegyzeteit.

Salafia formalint, cinksót, alkoholt, szalicisavat és glicerint használt.

A formalin széles körben elterjedt a balzsamozást végzők közt, a formaldehid és a víz keveréke, hatásos baktériumölő szer. Az orvos az elsők közt volt, aki ilyen célra használta. Az alkohol a katakombában lévő körülményekkel együtt hatásosan szárította ki Rosalia testét, a glicerin pedig megakadályozta kiszáradását. A szalicilsav eredményesen pusztította el a gombákat. Mindemellett viasszal is feltöltötték a testet és lezárták testnyílásait.

„De igazán élethűvé és ellenállóvá a cink tette Rosalia testét” – szögezte le Melissa Johnson Willams, az Amerika Balzsamozók Szövetségének vezetője – Pedig a cinket Amerikában már nem használják mumifikáláshoz. A cink szinte kővé dermesztette. Ha a múmiáját kiemelnénk a koporsóból, és talpra állítanánk, gond nélkül megállna a saját lábán.”

Piombino-Mascali szerint Salafia művész volt: „A mumifikálást a lehető legmagasabb szinten végezte.”

Éveken át azt híresztelték, hogy a kislány kék szeme a nap több szakában is láthatóvá válik, ami félelmetesen élethűvé teszi, és az az érzést kelti a látogatókban, hogy az olaszok által Csipkerózsikának becézett kislány csak alszik. 2009-ben antropológusok vizsgálták meg a jelenséget és Rosalia testét is. Megállapították, hogy szándékosan mumifikáltak, nem a természet hagyta meg romolhatatlannak a kis testet.

Arra kérdésre, hogy miért is pislog, egyszerűen az a válasz, hogy optikai csalódás részesei azok, akik ezt annak vélik. Sose volt teljesen csukva a szeme, így bizonyos szemszögből azt a képzetet kelti, mintha kinyitná a szemét. A váltakozó fényviszonyok okoznak csalóka ábrándot. Mégis a látogatók nagy része úgy véli, hogy az üvegkoporsóban fekvő szőke kislány alszik, és arra vár, hogy eljöjjön felébredésének pillanata.

 

Kép forrása: https://www.researchgate.net/figure/D-Rosalia-Lombardo-in-her-passive-display-C-Mark-Benecke-Entomol-heute-2019-SI_fig4_357332401

Oktatás és nevelés területén dolgozom, de minden szabadidőmben írok. Szeretek belesni a hétköznapok függönye mögé és közben keresem az embert, a nőt a jól legyártott álarcok mögött. Néha meséket is írok, de gyakrabban novellákat, cikkeket és apró vicces történeteket.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here