5 dolog, amit nem tudtál a mogyoróvajról

A mogyoróvaj biznisz évtizedek óta töretlenül virágzik. Mivel a mogyoróvaj számtalan formában felhasználható (gyakran teszik salátába, italokba, hamburgerekbe, levesekbe, és persze süteményekbe), mára már gyakorlatilag mindenhol fellelhető. Íme néhány érdekesség, amit esetleg nem tudtál róla:

 
 

Mivel gyakorlatilag mindennek van nemzetközi világnapja, így talán nem meglepő, hogy a mogyoróvajnak is van. Rögtön kettő. Január 24-e és március 1-je, utóbbi egészen pontosan a mogyoróvaj imádók nemzetközi világnapja.

Az eredetileg Dél-Afrikából származó mogyorót a spanyol felfedezők juttatták el Ázsiába és Európába. Egyesek szerint a Dél-Amerikában élő inkák készítettek belőle először őrleményt, de a ma ismeretes mogyorómasszát egyesek Dr. John Harvey Kelloggnak tulajdonítják. Ő a vegetáriánusokra gondolva fejlesztette ki a mogyoróvajat, hogy a hús alternatívájaként egy magas fehérjetartalmú táplálékot készítsen számukra. Más források szerint a mogyoróvajat egy orvos találta fel, aki egy húsdarálón őrölte le a mogyorót azért, hogy rossz fogú páciensei tudjanak valami fehérjedús ételt enni hús helyett. Az orvos javaslatára egy élelmiszergyár kezdte először gyártani a mogyoróvajat, melyet egyébként 1904-ben, a St. Louis-ban megrendezett világkiállításon mutattak be a közönségnek.

A mogyoróvajhoz világrekordok is társulnak. 2016 szeptemberében például 1350 önkéntes fogott össze, hogy megdöntse az egyszerre elkészített szendvicsek világrekordját: egyetlen óra alatt 49100 mogyoróvajas kentek meg, hogy aztán jótékony szervezetekhez juttassák el őket. Patrick Bertoletti nem vett részt ebben a kísérletben, ő inkább enni szereti a mogyoróvajat: 2012-es rekordja szerint egy perc alatt egy tucat mogyoróvajas szendvicset kebelezett be.

Néhány mogyoróvaj életveszélyes lehet a kutyák számára. Egyes gyártók ugyanis xilitolt tesznek a mogyoróvajba (is), ami ugyan természetes édesítőszerként jó az embereknek – kíméli a fogzománcot, továbbá fogyasztható cukorbetegek számára is, – ugyanakkor az ebeknek már kis dózisban is mérgező. Egy 14 kilós kutyát már 1,3 grammnyi xilitol is kiüt: szédülést, ájulást okoz.

Annak ellenére, hogy rengetegen szeretik, bizony, vannak emberek, akik kifejezetten irtóznak a mogyoróvajtól. A “mogyorókrémfelragadásfóbiások” attól rettegnek, hogy egyszer egy kanál mogyorókrémet megkóstolva az a szájpadlásukra ragad. Bizarrnak tűnik a parájuk, pedig valójában nem is az: hiszen a mogyoróallergia egy nagyon komoly dolog, a szájba ragadt sűrű anyag pedig tényleg okozhat fulladásos halált.

 

 

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here