A Divat, és ami mögötte van – Első rész – Coco Chanel

A Divat, és ami mögötte van.

Sorozatunkban érdekes dolgokra derítünk fényt minden hónapban. Maradj velünk és tudj meg mindent a divatról!

 
 

Első rész- Coco Chanel

A XX. század első felében, többnyire mindenki a mesterségéhez, mindennapi tevékenységéhez illő ruhát viselt. Csak a jómódú emberek követhették a divatot,  az öltözék eseményhez illő cseréje régen luxusnak számított. Egészen a 60-as évekig kellett várnunk, hogy a háború után végre gyökeres változás induljon el a divat történetében. Manapság már általános, hogy bemegyünk kisebb-nagyobb, olcsóbb-drágább butikokba és ruhát vásárolunk magunknak, a gyerekeinknek, a párunknak…na de, hogy is volt ez régen?

Gabrielle Chanel divatháza napjainkban is tündököl, a nevét pedig világszerte ismerik.

A Chanel divatház napjainkban is tündököl, nevét világszerte ismerik. Csodás dizájner ruha, és táskakölteményeit ki ne látta volna már. Ám ez a híresség, korábban hatalmas port kavart maga körül. Hogy miért? Összegyűjtöttünk nektek néhány dolgot, a teljesség igénye nélkül, hogy miért is imádjuk Chanelt:

Ő vágatta le először rövidre a haját és teremtett belőle divatot a nők körében.

A bizsut divattá nemesítette…hála neki.

1883. augusztus 19-én Gabrielle Bonheur Chasnel néven jött világra, ám az anyakönyvvezető véletlenül kifelejtett egy ’s’ betűt. A Coco becenév pedig később ragadt rá Franciaországban az egyik daláról. Elég menő!

Az ő érdeme, hogy napjainkban senkit sem botránkozik meg azon, ha nadrágot viselünk. Olyan öltözéket álmodott meg, amit szobalányok segítsége nélkül, egyedül is magunkra tudunk ölteni. + Véleménye szerint magunknak kell tetszeni, nem a társadalomnak. Ezt gyakrabban szem előtt tarthatnánk hölgyek!

 

Olyan anyagokat kezdett használni, amelyek addig kizárólag csak a férfiaknak voltak fenntartva, majd létrehozta nekünk a mai napig virágkorát élő „kis fekete ruhát”.

Az első kis fekete 1926-ban a Vogue magazinban debütált.

 

Hosszú utat járt be az árvaháztól, a kurtizán munkákon át, egy kávézó üzemeltetésén túl, az első kalapbolt megnyitásáig. Csak mindenezek után kezdett bele a divattervezésbe, ugyanis varrónő is volt.

Híres és időtlen parfümje a Chanel N°5, amit Marilyn Monroe még alváshoz is használt. Chanel szerencseszáma egyébként az 5-ös, ez jelenik meg a parfüm nevében és a megjelenés dátumát is ehhez igazította: 1921.05.05.

 

A parfüm ikonikus üvegét egy orosz nagyherceg, Chanel akkori szeretője tervezte, formáját pedig nem más ihlette, mint egy orosz vodkásüveg.

 

Bar Chanelt a márkát mindenki Gabrielle Chanelhez köti, igazából az üzlet 10%-a volt csak az övé. A maradék 90% az akkori szerelme Pierre tulajdonában volt, és jelenleg is Pierre örököseinek birtokában van.

Egész jól jártak nem igaz?!

Még több divatért és érdekességért látogass vissza hozzánk! 🙂

Oszd meg a cikket, hogy az ismerőseidhez is eljusson.

Fotók: Pinterest

 

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here